måndag, mars 31, 2008

På begäran: Kan änglar vara spöken och spöken änglar?

Nej. Jag tror inte det. Det är två helt olika saker.
Änglar är, när man läser Bibeln, skapade som änglar från början. De har inte varit något annat och blir inget annat, de är änglar hela tiden med uppgifter som att lovsjunga Gud, strida för det goda, beskydda människor (speciellt barn) samt att kommunicera med människor när Gud vill dem något särskilt. Änglar är stora och lite skrämmande, kan vara osynliga och kan flyga, men Bibeln är tydlig med att de finns på riktigt och är en helt egen sort.
Om spöken säger Bibeln mycket mindre, men det är inte helt tyst om fenomenet. När Jesus går på vattnet blir lärjungarna rädda och tror han är en vålnad, och något liknande händer när de möter honom igen efter uppståndelsen, Lukas beskriver att de blev rädda och trodde att de "var en ande de såg". Vålnader, andeväsen och sånt vi kallar för spöken var alltså ingenting okänt för människorna kring Jesus, utan det ingick i deras föreställningsvärld, precis som det nog i alla tider har gjort för alla människor. Vi vill liksom inte att döden ska vara en absolut gräns och dessutom upplever vi alla ibland saker vi inte kan förklara.
I Jesu närhet är döden heller ingen absolut gräns. Evangelisten Matteus berättar om att "kroppar av avlidna heliga uppväcktes" samtidigt som Jesus dog på korset och "kunde ses av många". Jesus uppväcker också Lasarus och Jairus dotter och sedan uppstår han ju själv. Men skillnaden är att de han uppväcker och han själv också, de slutar vara döda och blir levande. De är inga spöken, utan levande människor som råkar ha varit döda ett tag. Jesus själv är ytterligare en annan sak, eftersom han aldrig dör igen och dessutom har hans död och uppståndelse konsekvenser för fler än honom själv eftersom den gör att vi också kan få uppstå. Det ska vi alla göra en dag, men då sker det samtidigt och alla kommer att fatta att någonting jättestor är på gång. Tills dess är de döda döda och de levande levande. Jag tror alltså inte att avlidna människor blir till änglar som besöker sina levande familjemedlemmar och vänner efter döden. Jag hittar heller inget tillfredsställande bibliskt belägg för att avlidnas andar eller kroppar skulle hemsöka oss på jorden vare sig med ont eller gott uppsåt. Jesus nämner det inte ens, det är helt enkelt inte viktigt och då litar jag på att det inte är en fråga jag behöver bekymra mig om heller.
Däremot vill jag inte avfärda det som kallas för "övernaturliga upplevelser". För Gud är allting möjligt, och vill Han att vi ska förstå något, göra något eller helt enkelt känna oss bättre till mods, då använder Han sig av det som fungerar. Det kan vara att en fågels sång och närhet tröstar sörjande vid en grav, det kan vara en känsla av att någon man älskat är i trygghet och mår bra, eller som för mig en gång för några år sedan, att texterna på låtarna på Friskis ger svar på precis det jag brottas med här och nu. En del människor upplever varsel, plötsligt känner att NU måste jag bara gå hem och så står spisen där med illröda plattor - sådant tror jag också är Guds gåvor, eller änglaingripande.
Sedan finns det ju också upplevelser, både naturliga och övernaturliga, som inte alls är trevliga, sådana som gör ont, bryter ned och är otäcka. Och sådant ska man heller inte avfärda bara så där. Bibeln berättar visserligen inte om spöken, men desto mer om det som kallas för demoner eller besatthet. Många av de tillstånd som beskrivs så, skulle vi idag sätta medicinska diagnoser på, men det förändrar inte det faktum att det finns en ond makt, att världen vi lever i är full av saker som gör ont och vill oss illa. Det betyder inte att lidande, sjukdom och ångest är Guds straff - tvärtom. Det är precis sådant Gud vill rädda oss ifrån. Det kan ske här och nu genom sjukvård och medicin, genom kärlek och omtanke, genom förbön och helande och en gång för alla, i det stora perspektivet, har det skett på Golgata när Jesus dog för oss.
Så, sammanfattningsvis - änglar finns och de är alltid änglar. Om spöken finns har de inget med änglar att göra. Gud kommunicerar på alla sätt Han vill, alltså händer det ibland saker vi inte kan förstå. Det finns också onda makter som kan göra oss illa på sätt vi upplever som övernaturliga eller som att vi liksom blir invaderade av hemska saker - men detta är besegrat på korset även om det verkligen är vidrigt när vi upplever det.

2 kommentarer:

Kaos-Anna sa...

Mycket intressant läsaning!

Tack för att du gav med dig av dina tankar kring detta.

/A

Anonym sa...

Ett tv-program på kanal 7 har ibland visat folk som berättar om sina upplevelser och erfarenheter om onda makter som vill göra dom illa på ett övernaturligt sätt i Amerika, där finns det hjälp att få!