lördag, mars 22, 2008

Åverkan på påskris!

Påskrismarodören tar sats...

Melanchthon tog just ett tigersprång upp i påskriset och daskade till ett urblåst ägg som föll ned och blev mer eller mindre pulvriserat. Hon jagade runt de största bitarna en stund, innan hennes elaka matte kom och jagade bort henne med sopkvast och skäll.


Om man vill vara välvillig kanske man kan tolka det som att den annalkande påskglädjen också smittat av sig på katten som blivit glad och yster.Vill man vara svartsynt kan man se det som att eftersom katter saknar själ, har just vårt exemplar skoningslöst gått till angrepp på symbolerna för de mänskliga själarnas frälsning av ren avundsjuka. Om man nu kan sakna en själ om man ingen har, förstås, det är ju inte helt självklart.


Och ska man slutligen vara realistisk så är det väl helt enkelt så att katter tycker om att jaga både saker som dinglar, saker som är luddiga och saker som rör sig. Och vad är då mer lockande än ett helt påskris fullt av dinglande små luddiga saker?

6 kommentarer:

Falstaff sa...

På bilden tycks Melanchton snarast ha hamnat i en pås-kris.

...nu tror väl folk som läser att jag blivit göteborgare...

Heléne sa...

Falstaff bidrog just till dagens största garv!

Men Miriam, har katter ingen själ? Hur är påskriset symbol för de mänskliga själarnas frälsning? Jag kan ingenting, det är pinsamt! (När vi ändå är i farten, varför äter man (somliga) ägg till påsk?)


Glad påsk!

Miriam sa...

Heléne: katter har säkert en själ såsom ett medvetet jag, men inte en sån mänsklig själ som Jesus dog för att rädda från döden.

Det är äggen i påskriset som är symboler för själarnas frälsning, eller mer exakt för den tomma graven. Man tänker sig att Jesu grav var som ett ägg som kläcks - det hårda spricker och ut kommer livet. Därför mumsar man på ägg till påsk, fast det beror nog på att det brukar kläckas mycket kycklingar och värpas mycket ätägg så här på vårskarven.

Falstaff sa...

Fast äggfrossandet har jag för mig har med fastereglerna att göra - när man äntligen fick äta ägg igen under påsken fanns det ett rejält lager att ta av som måste ätas upp...

Falstaff sa...

Hallå - nu har du ju sabbat min vits!!

Lika bra det kanske, med tanke på dess usla kvalitet..

Falstaff sa...

Hallå - nu har du ju sabbat min vits!!

Lika bra det kanske, med tanke på dess usla kvalitet..