tisdag, september 30, 2008
...och allt som är bra med mig har jag förmågan att glömma bort
Ibland känns livet så här:
För allting jag skriver blir ändå för kort och allt som är bra med mig har jag förmågan att glömma bort.
(ur "Sen en tid tillbaka" på albumet Långa nätter, Melissa Horn 2008)
Då är det tröstande att läsa sånt här:
...om vårt hjärta dömer oss kan vi inför honom övertyga det om att Gud är större än vårt hjärta och förstår allt.
(Första Johannesbrevet 3:20)
måndag, september 29, 2008
Utmärkelse
Här kommer så mina sju tycka-om-bloggar.
1. 2 a New Life - bloggerskan och jag gick faktiskt i samma klass på mellanstadiet, men det är hennes gripande och hoppingivande skildring av livet som änka och småbarnsmamma som gör den här bloggen så läsvärd.
2. Falstaff - jag har sagt det förut, jag säger det igen - bättre än så här blir det inte. Historia, samhällsfrågor, kultur och teologi, allt med samma oklanderliga stil och skärpa.
3. Prästerik - en kollega i både bloggande och ämbete som jag verkligen uppskattar för hans förmåga att vara tydlig och ödmjuk, rolig och allvarlig på samma gång. Och det ÄR vilsamt med åsikter man delar, eller i alla fall känner igen sig i.
4. Annas Kaos - den som trodde att livet som bantande hemmamamma i Nacka var ointressant eller tråkigt har verkligen fel för sig. Detta är den absolut roligaste blogg jag vet. Och GI-tipsen får man på köpet...
5. Prästflickan - inte bara för att hon nominerade mig, utan också för att hon skriver så roligt om ämbetsvardagen, livets upp-och-nedgångar, prästkläder för kvinnor och en och annan kanelbulle.
6. Fantasiflicka - om familjeliv, mat och kläder. Outfit-bilderna är inspirerande, precis som utläggningarna om barnuppfostran. Och så är det ju najs med en bloggare från hembygden!
7. Mitt liv som igelkott - rejäla, läsvärda inlägg om allt från Melodifestivalen till föräldraoro till ishockey till genusperspektiv på tallrikar. Familjefadern och översättaren från Lilla Askerön är definitivt värd ett besök!
Reglerna:
1. De nominerade kopierar bilden och lägger på sin blogg.
2. Länka till personen du fick nomineringen av.
3. Nominera 7 bloggar.
4. Länka till de bloggar du nominerat.
5. Lämna ett meddelande på deras bloggar att de blivit nominerade.
En mäkta stolt morbror...
Seger!!
lördag, september 27, 2008
Ungdom och framtidstro
Blyg kisse
torsdag, september 25, 2008
Lyssna på det här!!!
onsdag, september 24, 2008
Jesus - så funkar det?
tisdag, september 23, 2008
Ont, det gör ont
Det är höst och jag har i enlighet med traditionen fått någon sorts pest i bihålorna. Ofarligt, oromantiskt men fasligt obehagligt. Maken skrattar gott åt mig när jag ligger i soffan med vetevärmaren tvärs över ansiktet. Själv skrattar jag så lagom.
måndag, september 22, 2008
Håret...
Mos!
Madicken och jag
söndag, september 21, 2008
Söndagsvisdom och söndagsnonsens
Jag har sagt det förut och jag säger det igen - utan Yngve Kalins predikobibliotek skulle jag predika mycket sämre. Inte så att jag kopierar honom rakt av, där går gränsen, men tankegångar, upplägg, delar och pregnanta formuleringar lånar jag gärna. Och det tror jag vi är fler som gör. Till exempel både har både maken och jag idag inlett våra predikningar med "Det finns bara en himmel..."
Min predikan började precis så, och fortsatte sedan i den tvåspråkiga familjemässan i Sankta Ragnhild. Det är en speciell känsla när språken blandas och man inser att trots att allt som hörs är ett grötigt sorl, så ber vi om samma sak, till samme Gud, samtidigt. Och prefationen på finska, mina vänner, det är grejer! Det var en fin mässa, milt kaotisk, men fin. Så är det är ofta. Om man inte tror på att kaos är granne med Gud så har man aldrig jobbat i Svenska Kyrkan och särskilt inte i Södertälje-Tveta församling. Och det menar jag på det bästa av sätt!
Imorgon ger jag, för ungefär femtionde gången, upp Projekt Långt Hår. Det måste hända något, som Kaplanen skulle ha sagt. Det kan hända att ni får se före-och-efter-bilder imorgon. Det beror på hur det blev. Jag ska även ta tag i äppelsituationen och försöka få en del nedplockade för leverans till äppelvänner bland mina kollegor, en del skickade på mustning och en del mosade.
Men nu ska jag inte skriva mer eftersom jag faktiskt inte har mer att tillägga.
torsdag, september 18, 2008
Det är något speciellt med fredagar
Hur som helst. Fredag är en väldigt trevlig dag, tycker jag, liksom förväntansfull och glad. Även om jag, som i morgon, ska jobba hela lördagen, så är det något speciellt med fredagar. En väldigt bra dag i veckan helt enkelt, det har jag alltid tyckt. Överträffad endast av söndagar.
När jag var liten fick jag fredagsgodis istället för lördagsgodis. Jag vet inte riktigt varför, men det var en tradition som höll i sig länge. Även sedan jag var stor nog att äta godis när jag själv ville, fanns det en speciell tjusning i att följa med mamma till B&W och plocka ihop en lakrits-colaflaskor-choklad-blanding vid lösgodiset. Sedan åt vi godiset framför Björnes Magasin - eftersom det var Barney på Björne på fredagar kollade jag och min bror på det trots att vi egentligen var för stora för Björne. I alla fall jag, som gick i högstadiet...
På lågstadiet läste fröken högt extra länge på fredagar. I sjuan hade vi dubbeltimme i matte och därefter geografi (ganska ostrategisk schemaläggning...) på fredagseftermiddagar och slutade klockan halv fyra. Stämningen brukade vara hög, men kanske inte på det sätt som läraren hade önskat. Samma sak i nian, när vi hade dubbeltimme svenska där på slutet. Den 21-årige lärarvikarien som vi hade det året var ofta rätt frustrerad.
På gymnasiet, i ettan tror jag det var, hade jag en massiv håltimme som sträckte sig över större delen av fredagseftermiddagen innan det vid tretiden var dags för franska. Ordentlig som jag var satt jag av alla timmarna i biblioteket eller någon annanstans, men först gick jag och min kompis Y inte sällan till Videobiljarden och köpte billigt lösgodis i gula påsar med svart text på. Jag köpte som sagt lakrits-och-choklad-blandning. Y köpte inte lakrits för det tyckte hon var äckligt. Däremot köpte hon en hel del Polly.
När jag gick på pastoralinstitutet var vi lediga på fredagar. Eftersom vi inte var så kompatibla, pastoralinstitutet och jag, var fredagarna en välbehövlig respit. Maken, som var pastorsadjunkt då, var också ledig och vi brukade äta hemma-nachos eller pizza från Lilla Huset, hyra film på Folkes och i allmänhet ladda batterierna.
Idag gick jag en sväng på stan innan jag gick till tåget och tänkte att det är precis samma stämning på fredagar nu som det var på B&W på 80-talet, i mitt klassrum på 90-talet och i Uppsala för inte så fasligt länge sedan. Förväntan och avslappning och uppvarvning i en enda gröt. Nu ska jag hur som helst diskutera kvällens begivenheter med maken. Förmodligen blir det en högst konventionell fredag, med pizza och Doobidoo. Kanske till och med en hyrfilm...
Stor i Japan
Och nu blir det reklamfilm...
onsdag, september 17, 2008
Här matas inga tigrar!
Bättre är att tänka på kloka åttaåringar. Här är dagsfärsk utsaga om dopljusets symbolik
"Så om Gud är det stora ljuset, så är jag det lilla ljuset?
Japp.Inte mycket att tillägga där.
tisdag, september 16, 2008
Avsluta meningarna....
Min farbror brukar...klappa katter
Jag har aldrig ångrat...att jag gifte mig
När jag var fem år så...var min lillebror bebis
Jag kommer aldrig att glömma...hur snälla mina "hyresvärdar" var mot mig när jag gick på PIUS.
En gång mötte jag...min gamla klassföreståndare på Arlanda.
Jag känner en kille som...åt smörpaket med stanniolet på i matsalen
Vid lunchtid, så... brukar jag äta lunch
Igår kväll, så...promenerade jag med min man
Om jag ändå...kunde sluta gnälla, klaga och oroa mig
Nästa gång jag går i kyrkan...blir förmodligen snart
Jag oroar mig mest för...allting, typ.
Om jag vrider huvudet åt vänster...ser jag en vit garderob
Du vet att jag ljuger om jag...säger att jag gillar fotboll och golf
Det jag saknar mest med 80-talet är...Kalle Ankas lördagsgodis-påsar
Om jag vore en Shakespearekaraktär vore jag...den äldre kusinen i Much ado...
Nästa år så här års...så är det säkert kallt igen
Ett annat namn på mig är...fru K
Om jag börjar plugga igen...så har det gått långt
Du vet att jag gillar dig om jag... ger dig mat
Ett gott råd från mig är...acceptera snarast att livet är orättvist
Min bästa frukost är... ägg, avokado, kaffe och ost
En sång jag tycker om är...Sv. Psalm 277
Det var egentligen fler kategorier men jag gav upp....
Mata inte tigern!
Stundtals känns det som om jag har en hel koloni med tigrar omkring mig. Men för att de ska bli hungriga och gå någon annanstans, så skriver jag inte om dem heller. Ni får titta på en söt liten tiger istället!
söndag, september 14, 2008
GI-anarki
Eller, så här är det: Första gången jag fuskade hände ingenting förutom att jag fick en sockerkick värdig en fyraåring, jag blev alldeles fnissig och sprattlig. Nu är det inte alls lika kul. Fast först är det trevligt, när det äntligen är t.ex. lördag eller bio eller något annat tillfälle då jag bestämt mig för att äta vad jag vill. Tanken på det goda jag ska äta är trevlig, precis som de första tuggorna. Sedan händer det - pang, jag slutar vara sugen. Mer än så, är det något riktigt sött och gott (som kladdkaka, scones och pannacotta som jag fått det senaste dygnet, hur gott som helst) så börjar jag osvikligt må illa efter ytterligare några tuggor. Och sedan får jag ont i huvudet. Jättefånigt, när man bestämt sig för att äta smaskens och så är det inte alls som det brukar!
Kanske är det någon sorts psykosomatisk effekt för att jag är besatt. Kanske är det en slump. Kanske får jag skylla mig själv som fortsätter äta förbjudna saker på ren vilja bara för att jag bestämt mig och för att jag vet att det i teorin ÄR gott. Eller så har jag faktiskt lyckats med att vänja kroppen av med socker. På riktigt. Det är i så fall rätt häftigt.
Den kommer så stilla, din vilodag...
lördag, september 13, 2008
Hur det hela började...
Maken var en rutinerad, nästan färdig teologistudent och prästkandidat i Uppsala när jag, som var en orutinerad och nybörjad teologistudent och inte ens antagen prästkandidat, dök upp på sammankomsterna med Strängnäs Stiftsgrupp. Vi träffades första gången i Pastoralinstitutets källare i september 1999. Ett år och en intensiv mailväxlingssommar senare (maken jobbade på ålderdomshem i Uppsala, jag gjorde gruppraktik i Örebro och båda hade ganska tråkigt) var vi fullkomligt inställda på att gifta oss och det gjorde vi också, efter tag.
Hur började det för er? Berätta med eller utan detaljer antingen i kommentatorsfunktionen eller på era egna bloggar så blir denna höstliga helg kanske lite mer romantisk.
På fest hos Pussel
I alla fall, idag har vi gästat hans hem och hans familj som också är våra kära vänner och kollegor i prästgården i Runtuna. Både Pussel och hans människor befann sig väl, det bjöds på god mat (som föranledde totalt GI-anarki....) spontant helgsmålsbön runt köksbordet och massor med trevliga samtal.
Här är ett bildbevis på Pussels stora utveckling - han har blivit så stor och duktig. Här blir han kramad av sin största lillmatte H.
Lördag morgon
Idag är det Trygghetsdag i Södertälje. En massa organisationer vimlar runt och informerar på gågatan. Så även min organisation. Vi ska informera om församlingens Öppet Hus-dag nästa lördag. Jag hoppas det blir lite varmare innan jag går på mitt flygbladspass klockan 11, just nu är det svinkallt ute!
Efter detta ska det bära av söderut till inflyttningsfest i stor prästgård och sedan väntar en morgondag i kyrkbänken, afternoon tea hos goda vänner och sedan en ledig dag till. Det är då det där äppelmoset ser ut att kunna bli kokt. Jag måste banka ihop mosvaggan också. Mosvaggan är en strålande uppfinning!
Nu är katten ute i trädgården på äventyr, maken har startat tekokaren och jag bör väl också ta tag i min dag. Detta blev ett typiskt pratigt "idag-ska-jag"-inlägg som jag egentligen har som policy att avhålla mig från, men det är ju nästan-ledig-lördag så jag gör ett undantag. Man kan inte skriva om politik och religion före frukost i alla fall.
torsdag, september 11, 2008
Länkar vidare...
onsdag, september 10, 2008
På samma tema
Byta?
Mitt liv är faktiskt det enda jag kan tänka mig. Även om det regnar lite för mycket och snurrar lite för fort just nu...
tisdag, september 09, 2008
Äpplen överallt
Ikväll tog jag emellertid delvis tag i saken och gjorde två äppelhavrepajer som mina kollegor ska få mumsa i sig i morgon, bara för att jag gillar dels dem och dels att göra paj. Så här ser de ut:
måndag, september 08, 2008
Djurfilmernas grymma verklighet
Som en gång i Uppsala. Maken (som då titulerades pojkvän) och jag hade haft en sällsynt dryg vecka med tentor och elände och ville på söndagskvällen koppla av lite framför TV:n. Ett med naturen om dromedarer kändes precis lagom. Och först var det ganska intressant att följa den inplanterade dromedarernas liv i Australien. Sedan blev det rätt läskigt. Ett gäng med unga handromedarer slog sig samman och anföll en ensam dromedarmamma och hennes unge. Medan några av dem spärrade vägen för mamma dromedar, försökte resten av dem sparka ihjäl dromedarbebisen, som råmade i högan sky. Och sedan våldsbetäckte de dromedarmamman upprepade gånger. Ingen gullig söndagsunderhållning här inte...
Alldeles nyss hamnade vi i väntan på nyheterna framför ett program som hette Lemur Strett. Lemurer är rätt fina djur, med imponerande svansar. De hoppar långt och högt och verkar på det hela taget rätt sympatiska. Trodde jag då. Fem minuter in i programmet slåss de så tussarna yr. Och så fortsätter det, uppblandat med lite parningsscener. Sex och våld alltså. Aldrig kan man vara riktigt fredad...
Apropå Ann Heberlein...
Sommarminnen
Och jag reflekterar, delvis utifrån detta, över hur alldeles vanliga kvinnligt/manligt-mönster dyker upp också här.
Prästvigda kvinnor som offer, som ska strida varmblodigt för sin rätt och för sig själva, är en inte helt ovanlig rollbesättning. Det är av någon anledning attraktivt både att själv spela rollen, och att vara en hjältemodig motspelare som får vara den som står upp för kvinnans rätt. Kanske handlar detta om någon typ av attraktionsmönster, det är jag inte tillräckligt insatt i sådana här saker för att uttala mig om. Men det är nog ett rätt praktiskt mönster att upprätthålla. För så länge de hjältemodiga männen kan fokusera på sin rätta ståndpunkt i ämbetsfrågan och hur hemskt det är med kvinnoprästmotståndare, så skymmer det sikten för vardagsfrågorna - löneskillnaderna, de olämpliga kommentarerna och bristen på kvinnliga kyrkoherdar och kyrkorådsordförande. Saker som inte är sprungna ur någon längtan efter att leva efter Guds vilja, utan bara ur gamla mönster som går ut på att kvinnor inte kan. I alla fall inte lika bra.
Men prästvigda kvinnor ska vara glada och tacksamma. Inte ska vi väl klaga när kyrkan nu gjort sig sånt besvär för vår skull? Inte på hur ämbetsfrågan behandlas förstås, men helst inte på vår lön heller. Och när det nu sägs att vi är förtryckta och att kampen den måste gå vidare ska vi äl inte krångla till saken genom att vilja definiera vår egen verklighet och börja prata med mörkermännen istället för om dem?
Missförstå mig inte nu. Det här är mönster och beteenden som jag förvisso ser i vardagen, men de är inte på något vis allenarådande. Svenska Kyrkan är full av människor som helt enkelt ber och jobbar på. Och jag ÄR tacksam över att ämbetet är öppet också för kvinnor, för jag tror ju faktiskt att det är tänkt att vara så.
Jag är alltså tacksam mot Gud i första hand, men också mot dem som banade väg så att jag och de flesta av mina ämbetssystrar inte blir förtryckta eller motarbetade. Men den djupa tacksamheten hindrar mig inte från att se att det finns mönster som det jag beskriver här ovan, eller att tro att Svenska Kyrkan - skulle må bra av att hantera ämbetsfrågan på ett annat sätt. Tvärtom, den tacksamheten är min största inspirationskälla!
söndag, september 07, 2008
6 glädjeämnen - en utmaning!
1. Jag är gift med min man - det finns ingen som är så bra. I alla fall inte för mig.
2. Högstadiejeansen, som faktiskt inte sitter riktigt så tajt nu som när jag köpte dem.
3. Predikan som jag hörde i förmiddags. Ville ställa mig upp och hojta A-men! och det är jag inte precis tjejen som gör i vanliga fall.
4. Min socialt inkompetenta katt - hon är kanske inte så kelen, men desto mer underhållande.
5. Min gudson N som pussar telefonluren när han sagt hejdå till mig.
6. Step Up - ingenting skingrar tankarna lika effektivt som att vara tvungen att hålla reda på båda sina ben och en plastlåda samtidigt.
Utmanar härmed Ebbas Mamma, Lillstrumpan och Fantasiflickan att härmas.
Nya bloggbekantskaper
Tillbaka efter ett uppehåll är Per Hökpers - nu är han prästvigd också.
Detsamma gäller Jonatan (han har varit tillbaka länge men jag har varit lite senfärdig i att upptäcka det) som nu bloggar på Kognitiv Dissonans.
Ännu en kollega visar upp sin hjärna, och det är en läsvärd hjärna som Pierre har.
Bröderna Hammarlund bloggar på Mitt liv som igelkott respektive Lite allvar, lite trams. Och Jemima Hammarlund, gift med Carl-Henrik, igelkotten ifråga, kan vi också följa i hennes bloggdagbok.
En riktigt, riktigt fin blogg om livet som det är, är 2 a new life, om Carolinas nya liv.
lördag, september 06, 2008
Salighetssak
Vägar fram
Hur som helst. Knappa 60 personer besöker bloggen dagligen, vilket är lite skrämmande men mest roligt. Ännu roligare är att se hur ni läsare hittar hit. De flesta kommer via andra bloggar, men en del hittar hit på andra vägar, till exempel genom googlingar. En del är inte alls långsökta - sökningar t.ex. på "Manfred Björkqvist" eller "predikotips" eller "prästskjorta". Inte heller är det så konstigt att man landar här om man googlar på "skräm kanadagås". Däremot misstänker jag att den som googlade "syster+porr" blev grundligt besviken. Och det bjuder jag gärna på!
Det är i alla fall jätteroligt att ni läser allihop! Vetskapen om att så många faktiskt är inne varje dag är inspirerande och något ska ni ju ha för besväret!
Det kanske ni inte hade trott...
För övrigt regnar det och jag borde ta itu med tvättvikning och dammsugning. Katten snarkar på gästsängen, vilket ser sött ut om man bortser från allt hår och annat bös som hamnat på madrassen. Jag har ändrat bilden i bloggheadern, jag fick inte riktigt till det så den täcker hela rutan men nästan. Fötterna är de samma som på den tidigare bilden, men vattnet ett helt annat. Älgsjön i Kolmården fick vika undan för Östersjön.
fredag, september 05, 2008
Kautokeino-upproret...
Det värmde också kyrknördarnas hjärtan att de religiösa motiven togs på allvar. Kanske hade det kunnat vara ännu tydligare att det som Laestadius predikade var djupt och fast förankrat i evangeliet, men det var bara en detalj. Biskop Juel framställs som en både from och medkännande person (vilket sällan är fallet när det kommer till biskopar på film), liksom prästen som tjänstgör vid halshuggningen på slutet.
Så jag kan absolut rekommendera Kautokeino-upproret. Till både kyrknördar och andra.
torsdag, september 04, 2008
Planerna för morgondagskvällen...
onsdag, september 03, 2008
Märkliga musikval
Nu har jag varit på Step Up igen och vi har fått en ny fröken som verkar tycka om Robyn och - Sound of Music! Någonstans mitt i passet, när vi kört två Robynlåtar och hade två kvar, fick vi hoppa till en Dance-mix-version av den där dockteatersången ni vet, med den ensamme getherden. Inte helt fel i sammanhanget, stundtals känner man sig lite som en marionett i otakt... Jag letar förbrilt efter den på Youtube, men ni får hålla till godo med originalet så länge. Lei-odelei-odele-i-o!
måndag, september 01, 2008
Step-Up-premiär
Utmanad
*Tillhör ni någon speciell trosinriktning och i så fall varför?
Jag tillhör Svenska Kyrkan därför att jag föddes och döptes in i den och Jesus i dess liv, bekännelse och lära. Jag tillhör det som ibland kallas för Högkyrkligheten eftersom jag finner att min fromhet bäst uttrycks på det sätt som finns där, när det kommer till bön, gudstjänst och sånt.
*Kan man tro utan att visa det i handling?
Kanske om man verkligen anstränger sig för att det inte ska märkas. Vilket antingen är dumt - en tro utan gärningar är ju enligt Bibeln död - eller något man tvingas att göra för att man är förföljd och hotad för sin tros skull. Men i "normalfallen" så tror jag att det märks. I alla fall för den som vet vad h*n ska titta efter.
*Kan man vara troende utan att veta om det, eller måste det vara ett aktivt val?
Det beror väl på hur men definierar ordet troende. Många människor känner ett hopp och en tillit till något obestämbart utan att behöva sätta ord på det ens för sig själv. Ibland sker något som medvetandegör det som utsagd tro på någon eller något, och som sedan kan leda till ett eller flera aktivt val. Jag tror det är av yttersta vikt att man själv får definiera och validera sin egen tro och sina egna val.
Och utmaningen går vidare till Carl-Henrik, Fantasiflicka och Jeez
Syndabekännelse och tacksägelse...
Däremot får vidare läsning av hennes måndagskrönika i Aftonbladet mig att bli fundersam och beklämd.
Historieskrivning är viktigt, skriver Klein - och slirar sedan själv på historien. Det Margit Sahlin och Manfred Björkkvist motionerade om 1938 rörde en form av vigningstjänst för kvinnor som inte skulle vara detsamma som prästämbetet, till exempel, men det skriver hon inte. Och kyrkomötets beslut 1958 skedde så snabbt efter riksdagsbeslutet samma år att de ekumeniska konsultationer som också fanns med i kyrkomötets beslut 1957 inte hanns med, vilket i sin tur fick konsekvenser för ekumeniken med t.ex. anglikanska kyrkan, men det försvinner också i retoriken för att allt prat om att riksdagen tvingade på kyrkan kvinnliga präster bara skulle vara bitter efterhandskonstruktion.
Historien som ska skrivas i frågan är inte svartvit. Allt i beslutsgången var inte ultimat och allt var inte dåligt. Alla förespråkare för ordningen med kvinnliga präster har inte betett sig väl och alla motståndare till den beter sig per definition inte illa. Om vi ska vara noga med historieskrivningen, kan vi till de många skamliga fallen av diskriminering och förtryck av kvinnliga präster, också lägga den mer sentida behandlingen av de s.k. kvinnoprästmotståndarna. För det förekommer en hel okristligt beteende även i den andra riktningen. Som att en hård och hånfull jargong mot vissa trostraditioner i kyrkan är OK även på hög nivå och i offentliga sammanhang. Eller att prästkandidater inte vågar tala om var de helst firar sin gudstjänst för att inte riskera att bli stämplade som mörkermän. Och inte minst förekomsten av direkt eller indirekt sakramentsskändning, när man använder nattvarden för att kontrollera om någon står på rätt sida om skiljelinjen. Sånt här är inte bättre än att kvinnor av detta skäl blir utmanövrerade från tjänster de egentligen är kvalificerade till, eller om schemaläggningen t.ex. sker så att alla barn i församlingen döps av manliga präster, eller att manliga präster inte vill leda gudstjänster tillsammans med kvinnliga kollegor.
Syndabekännelse vill Klein ha med i jubileet. Frågan är vems syndabekännelse hon efterlyser - Svenska Kyrkans på officiellt plan? De Andras? Allas? Det framgår inte riktigt och jag misstänker att det är det första eller andra men hoppas att Klein menar det tredje. För ska vi få till stånd en förändring som leder till minskad splittring, kan vi inte bara uppmana De Andra att bekänna, vi måste bekänna själva också. Bekänna och sedan börja tala med varandra istället för om varandra. Splittringen, som redan är avgrundsdjup, blir bara värre av artiklar som Kleins. Den skapar ingen försoning, ingen förändring mot ökad respekt. Den uppmanar dem som vet att de har rätt att fördriva dem som de vet har fel, eller med verbalt våld tvinga dem att ändra sig.
Vad är då alternativet? Kanske att våga bejaka det kloka som Anders Sjöberg sa häromdagen - att längtan efter att leva i enlighet med Guds uppenbarelse ska alltid ha respekt. Om båda sidor kan se att den andra drivs av samma längtan som jag, en längtan som kommer av vår tro på samme Herre, då kanske vi kan börja se på varandra med någon sorts samförstånd. Om vår minsta gemensamma nämnare är Jesus, förpliktigar inte det till att bejaka att vi alla är delar av Kristi Kropp och sedan försöka uppföra oss därefter? Det betyder inte att vi ska sluta argumentera för vår sak, eller kompromissa bort oss själva. Men det betyder att vi vågar medge att även vi, som är så säkra på att vi har rätt, också kan ha fel.