måndag, april 13, 2009

Högmässa äger!!!

"Vad är det för fel på en vanlig, tråkig högmässa enligt handboken?" var en av frågorna vid påskdagsmiddagen hos goda vänner.

Svaret är givetvis - ingenting alls. Högmässan är den ultimata gudstjänstformen, som innehåller allt man behöver och som, rätt genomförd, inte tar mer än en dryg timme av ens söndag. Tråkig är det klart att kan den vara ibland, jag tycker inte heller att det alltid är en skrattfest att gå i kyrkan sjunde efter trefaldighet när det regnar och alla mina kollegor kan inte behålla min uppmärksamhet utan att jag behöver anstränga mig - men högmässan är inte avsedd som underhållning och ren behovsuppfyllelse. Däremot är den avsedd till att ge oss tillfälle att från Gud ta emot det vi behöver för att leva som kristna i världen. Den ger oss tillfälle att lovsjunga och tacka Gud för allt Han ger oss och den påminner oss också om att kristen tro inte är ett personligt projekt. När vi sätter oss i bänken, så får vi inte glömma att vår närvaro faktiskt betyder något för den som som sitter tre rader framför. Vår gemenskap, våra röster som blandas i psalmsången och bönen, är ett tecken på att kristenheten hör samman, i ett folk på vandring och i en kropp, förenad med Kristus.

Självklart är handbokens söndagsmässa, olika temamässor, specialgudstjänster och sånt inte helt av ondo. Inte så länge de kommer sig av att att man verkligen vill fokusera på ett visst tema, att man vill ha en riktig festmässa vid ett speciellt tillfälle, eller att en viss del av församlingen ska få ta tillvara sina gåvor. Men temagudstjänster som ett uttryck för man betraktar att högmässan är en hopplös, tråkig och otidsenlig gudstjänstform, det kan jag faktiskt inte förstå.

Men, invänder nu vän av statistik och ordning, det är ju så få som firar högmässa nuförtiden, det kommer ju ingen, dagens människor känner inte igen sig i den formen. Förvisso är det så på många håll. Men det kommer faktiskt inte så där rasande många fler på söndagsmässor, temamässor och hemsnickrade ordningar heller. Sekulariseringen är en bra mycket mer komplicerad företeelse än så.

Däremot är det så, att många av de församlingar där den gudstjänstfirande församlingen är stor, varierad och växande, där firas det just högmässa. Högmässan är dessa församlingars självklara centrum, en gudstjänst man vågar satsa på och glädjas åt och som de beslutande och tjänstgörande betraktar som en tillgång, istället för ett problem. Människor i alla åldrar tycker definitivt att de känner sig hemma i formen - annars skulle de ju knappast komma dit, söndag efter söndag. Självklart finns det många fler, men vill ni se några goda exempel, klicka här och här och här.

Idag har vi firat vår högmässa i Frustuna Kyrka. Den var alldeles vanlig. Kanske lite tråkig - texterna på Annandag Påsk är väldigt långa - men likväl en gudstjänst till Herrens ära och till människors tjänst. Vad mer kan man behöva och begära?

7 kommentarer:

blyger sa...

Å! Högmässa is the shit, om du frågar mig! :-) Om den firas vettigt och reflekterat.

Göran H sa...

Word!

Leif Ekstedt sa...

Håller nog till viss del med Dig.
Men något måste vara fel i synen på Gudstjänster. Varför är det STÄNDIGT fler kristna som går till sopplunchen. Den sträcker sig över mer en den där timmen.
Programinnehållet eller rättare sagt bristen på något mådte det väl vara när det endast är Jul,Påskdagen och framförallt Advent som"drar" folk. Advent är en förväntan om något som alla kan, psalmer,texter och ljus.
En aning överdrivet - men i alla fall.ö

Miriam W Klefbeck sa...

Leif - fler kristna går på sopplunch om vi som är de kristnas tjänare signalerar att sopplunch-gudstjänst är utbytbara handlingar och att gdustjänsten inte behövs.

Fler kristna går också på soppa än på gtj om man gudstjänsten inte bjuder upprättelse, tillfälle till lovsång och evangeliets möte med vardagen

Fler kristna går dessutom på sopplunch än på gudstjänst om gudstjänsten inte utgörs av en ordning som man känner igen och som är trogen bibeln och bekännelsen, utan ändrar sig från gång till gång och säger mer om prästen som leder den, än om församlingens liv.

Och fler kristna går på soppa än på gudstjänst, eftersom nutidsmänniskan inte alltid pallar med det som är långtråkigt och inte ger ögonblicklig behovsuppfyllelse och personligt tilltal.

Och faktiskt - ganska många av dem som går på kyrkans sopplunch kallar inte sig själva kristna och vill därför inte gå i kyrkan - även om de tycker kyrkan gör bra saker och serverar god soppa.

Rickard Lind sa...

Amen amen!

Det finns inte mycket som är bättre än högmässan på den här sidan syndafallet... kanske något av de andra sakramenten i så fall. :-)

Madicken sa...

Amen till det!

Jonas sa...

Ja högmässa äger och det av flera anledningar:
1. Mässa ska firas så ofta som möjligt...så OFTA ni dricker av den..och det är ett självändamål. Guds ord kan man höra hemma till exempel internet, men fira nattvard hemma kan man inte göra själv om man nu inte är en apostoliskt vigd präst. Vi ska därför inte fira söndagsgudtjänster och annat för att "balansera" så att det inte är mässa för ofta.

2. Det är den katolska/allmänkyrkliga gudtjänsten som firats sedan koncilietiden. Den är i högsta grad Biblisk och har alla viktiga element inkluderat från den judiska gudtjänsten. Genom att fira högmässan i nästan exakt sammma form som Novus Ordo markerar vi vår status som en del av Kristi Kyrka, att vi är en del del av den Kyrka aposteln S:t Petrus på Jesu Kristi uppdrag grundande och inte en kristen intresseförening som en vanlig pingstförsamling.

3. Högmässan i dess fullständiga form ska vara huvudgudtjänst, i övrigt kan ju veckomässor vara förkortade och något förenklade, samt att det vi temamässor kan vara en liten skillnad. Söndagsmässor borde däremot vara bannlysta, de har inget som helst existensberättigande. Ser inte heller någon anledning att ha särskilda familjemässor. En gudtjänstform för alla.

4. Den stora fördelen med att det alltid är samma gudtjänstform, och helst inte för stora skillnader vad gäller de liturgiska sångerna är att man känner igen sig, man kan det mesta utantill och kan medverka aktivt utan att sitta still helt eller gräva ner sig i agendan och försöka följa med. Högmässa med förklaring för konfirmander är väldigt bra när prästen förklarar allt som sker.

6. Svenska kyrkor borde kompletteras med riktiga knäfall. Nu fick jag det sagt också även om det inte direkt hade med högmässan att göra - eller det har det ju förvisso...