måndag, november 01, 2010

Nyhetsvärde?

Sedan 2003 har ca 7000 irakier kommit till Södertälje. Alla bor givetvis inte kvar, men gruppen är stor. Många av dem är kaldeiska kristna, som flytt undan religiös förföljelse och terror i Irak.

Igår togs en församling samlad till kvällsmässa i en kyrka i Karrada i Bagdad som gisslan av beväpnade män. Deras krav var frisläppande av dels fängslade al-Qaida medlemmar, dels muslimska kvinnor som påstås vara fängslade i ett koptiskt kloster och tvingade till konversion. Under fritagningen dödades 47 personer, varav ungefär 25 hörde till gisslan.

Om detta står ingenting i dagens upplaga av Länstidningen Södertälje, och jag hittar ingenting på deras nätupplaga heller. Trots att detta är något som berör en stor del av Södertäljes befolkning, som har familj, släkt och vänner i Bagdad eller till och med väntar på att avvisas just dit. En ytterst märklig nyhetsvärdering, måste jag säga. Antingen har man inte koll på hur ens spridningområde ser ut, eller så inbillar man sig att svenskirakier inte läser tidningen.

Svenska media skriver tämligen lite om det inträffade över huvud taget. Vilket jag inte tror hade varit fallet om det ägt rum i London, New York eller Bangkok, för den delen.

Uppdatering 18.35 Dagen skriver om händelserna. Enligt deras källor ställde sig angriparna bland barnen, för att göra det svårare för säkerhetsstyrkorna att komma åt dem, och den förste som de sköt var prästen som ledde mässan.

Jag har rätt svårt att se att det skulle saknas en generell hotbild mot kristna i Bagdad, när det uppenbarligen är förenat med livsfara att gå i kyrkan en vanlig söndag.

Inga kommentarer: