lördag, november 27, 2010

Jag måste bara fortsätta tjata...

...för Lisa gör en sådan viktig iakttagelse i sin kommentar till mitt förra inlägg.

"Problemet ligger också i hur man behandlar kvinnliga präster i Svenska kyrkan då de gör ngt bra. När en man presterar bra får han en dunk i ryggen och får mer ansvar men också större makt över sin egen tid...eftersom han får vara med i den inre kretsen o bestämma. Då en kvinna gör ngt bra så belönas det ibland med orden..."men du, se nu till att inte gå in i väggen" och ett väl utfört arbete resulterar sällan i större frihet och eget handlingsutrymme. För en kvinna resulterar ett väl utfört arbete i mera arbete av samma slag och ofta mindre makt över sin tid."

Det här skulle säkert hända även utan allt fokus på ämbetsfrågan, men jag tror sannerligen vi skulle ha mer tid och kraft och kunskap, om vi kunde anpassa kartan efter verkligheten och handla därefter.

3 kommentarer:

Maja sa...

Det där har ju diskuterats på sistone när det gäller pojkar och flickor i skolan, att det framställs som ett sådant PROBLEM att tjejer oftare är bättre, lär sig mer och har högre betyg. Då är det "prestationsprinsessor" och allt. Så bra får man inte vara utan att det är något neurotiskt i bilden. Det är ett jättehot för manssamhället att vi är så fruktansvärt kompetenta.

Miriam W Klefbeck sa...

Precis. Och manssamhället för som de alltid gjort - sjukförklarar oss.

Anonym sa...

Ja dvs. det är samma struktur och hantering som i stor del av övriga samhället.....
Ämbetsfrågan blir snarare ett sätt att inte behöva se på riktigt.
/Marie