måndag, december 15, 2008

Detta med snön

Jag förnekar inte klimathotet. Tvärtom.

Men en del invändningar vill jag ändå göra, när folk säger saker som att "nuförtiden är det aldrig någon vinter, annat var det förr, då minsann..."

Ta vintern 05-06 till exempel. Massor med snö och minusgrader från mellandagarna långt in i mars. Vintern dessförinnan var inte lika bra - men jag vill minnas att jag åkte en del skidor - och betänk att jag bor i Östra Svealand, som alltid får regn när alla andra får snö. Här har vi även upplevt minst två jular med vintrigt väder - 2003 och 2004. Det är med andra ord inte särskilt långt tillbaka. Man kan också titta på väderstatistik från 1960-talet och hitta en hel del gröna vintrar. Min pappa skidentusiasten minns dem med fasa. Själv minns jag en serie milda tråkvintrar från min barndom, vid 80-talets slut och 90-talets början, som sedan efterträddes av kalla vintrar 93, 95 och 96. (Mitt perspektiv här är mellersta och östra Svealand). December 2000 var rekordvarm, jag cyklade runt utan vantar på luciadagen - men sedan blev det rätt kallt över jul, nyår och januari. Nyåret 2002-03 förfrös Kaplanen nästan örat, så då var det riktigt kallt.

Så till miljöekvationen får man också lägga att en del svängningar faktiskt tycks ha funnits redan innan läget var så här illa. Och det ger ett visst hopp om att det kanske kan bli någon liten snö ändå. Eller lite rimfrost i alla fall. Trots allt. Och för att hjälpa hoppet om snö på traven, får man helt enkelt se till att byta till miljöbil, släcka lamporna och åka mer kollektivt, samt handla närproducerat och äta mer grönsaker.

1 kommentar:

Heléne Eriksson sa...

Jag kan samla ihop all snö i Eskilstuna och skicka den med kolletivtrafiken till dig, för jag slipper den gärna.