måndag, december 08, 2008

Adventsdoldisarna



Andra advent är en trevlig söndag på många sätt. Temat fördjupar förberedelsetanken och så är det psalmerna - de adventspsalmer som först inte platsar på Första Advent och som sedan går förlorade i jul- och luciakonsertperioden kring tredje advent får sin chans här.


En sådan är underbara 423, där min favoritvers är nummer 3 - Du som har nyckeln i din hand, till dödens och till livets land, du låser upp och öppen står den världen där inget ont oss når. (latinsk text 1100-talet, J Mason Neale, A Frostenson)


Andra adventsdoldisar är 104 - Gläd dig du Kristi brud (som efter Knutbytragedin sjungs ännu mer sällan) och 106 - Jerusalem, höj upp din röst.


På andra advent får man också chansen att sjunga de riktiga klassikerna ända till slutet och njuta av till exempel sista versen på Bereden Väg - Den tron som han bestiger är i hans faders hus. Det rike han inviger är kärlek blott, och ljus. Hans lov av späda munnar blott nåd och frid förkunnar. Välsignad vare han som kom i Herrens namn! (F M Franzén)


3 kommentarer:

Leif Ekstedt sa...

Du har alldeles rätt.
Vi sjöng den inte i Knutby kyrka
nu i söndags. Men vi hade en fint genomförd Söndagsmässa.

Kaplansgården sa...

Gläd dig du Kristi brud, är väl ingen doldis!?. Den kör jag hårt med under advent.

Miriam W Klefbeck sa...

Du ja, men du är ju också ett psalmodiskt föredöme på utdöende