Idag är det Luciadagen. Och jag funderar på om inte martyren Lucia har blivit mer än lovligt tillmesad. En historia om förtryck, våld och död har på något sätt blivit en del av den allmänna stearinljusreligionen, där ljus och godhet i allmänhet firas mer än det som Lucia stod - och dog - för.
Legenden (sanningshalten kan jag inte garantera, men alldeles otroligt låter det ju inte) berättar om en tjej som för det första är kristen och står för det - i en tid och på en plats då kristna inte sällan är lejonmat. Som för det andra vägrar gifta sig - eftersom hon vill ägna sitt liv åt bön och tjänst för Kristus. Den tilltänkte maken blir förbannad och anger Lucia till myndigheterna, som på grund av hennes kristna tro dömer henne till straffarbete - på en bordell! Lucia vägrar även detta, och då blir hon torterad och dödad - både kokande olja, bålbränning och svärd genom halsen nämns i berättelsen.
Från detta till dagens skönhets- /trevlighetstävlingar och ljusromantiska dikter är steget långt.
Och det är lite synd. Att fira Lucia som ljusbärerska och förebåderska av Kristi födelse är inte alls fel, när man vet bakgrunden. Hennes martyrium säger oss någonting också idag, i en värld där människor fortfarande förtrycks och dödas för sin kristna tro, och där en kvinnas vägran att rätta sig efter en mans önskemål kan betyda våld, förnedring och död. Att tro på Jesus är en fråga om liv och död, men också något som kan ge mod, offervilja och insikt om sitt eget okränkbara värde. DET är ett budskap som Sveriges luciafirare inte skulle fara illa av att höra.
2 kommentarer:
Sant var det... Men jag tror också att det går att göra något bra av Lucia-firandet, om vi vill. Vi präster borde ju inte spela med i bortklemandet och bortramsandet av den verkliga Lucia. Har vi Lucia-firande i en kyrka så kan vi ju inte sjabbla bort ett lysande tillfälle att aktualisera ett helgon och åtminstone återberätta legenden (det kryllar ju inte direkt av helgon med folklig förankring av Lucias dignitet). Det finns ju också viktiga anknytningspunkter mellan Lucia och situationen för många unga flickor idag. Många kan nog behöva uppmuntran att stå för det man tror på, och att våga säga nej.
Absolut, det finns massor av bra vinklingar på lucialegenden så det finns rika möjligheter till ett rejält firande. Det går också bra att göra kopplingar mellan Lucia och Johannes Döparen - båda stod upp för sin tro, båda fick svärd genom halsen. Vi sjöng psalm 855 idag, t.ex. en riktigt bra luciapsalm om trons kraft.
Skicka en kommentar