fredag, oktober 31, 2008

Tänk på vilodagen så att du helgar den!

Borta i Kaplansgården diskuteras varför det är så lite folk i gudstjänsterna nuförtiden. Det finns säkert väldigt många variabler att ta hänsyn till när man funderar över det, men en jag ständigt återkommer till, är församlingarnas och kyrkotjänarnas egen inställning. Hur ser vi på, och framförallt; hur talar vi om gudstjänsten? Vilket förhållande har den till vår övriga verksamhet, när det kommer till tid, pengar, engagemang och bön? Signalerar vi att söndagens gudstjänst en fest som ska firas? Eller att den är ett otidsenligt, lite pinsamt problem som ska lösas eftersom vi tyvärr måste dras med det?

2 kommentarer:

Kaplansgården sa...

Miriam! Jag kan inte annat än att hålla med dig. Många gånger blir gudstjänsten och söndagen det som prioriteras minst i vår kyrka, om man bortser från all den tankemöda som läggas på att få gudstjänstschemat att gå ihop med alla friluftsgudstjänseter, musikgudstjänster och all musik i sommarkväll som inte får kollidera. Tänk om lika mycket tid och resurser lades ner på den vanliga söndagarna som på deeesa söndagar och på alla veckoverksamhet. Tänk om vi kunde göra söndagen till den fest dag den verkligen är. i dagens högmässa i Jonsberg var det deprimerande lite folk.

Anonym sa...

Och jag tror också att man inte ska vara rädd för att ännu mera tydligt uppmana folk att komma på gudtjänsten, och inte bara säga att det går precis lika bra att vara kristen hemma hos sig själv, för så enkelt är det ändå inte.