tisdag, januari 11, 2011

Det är självklart...

...att man inte ska ställa lägre krav på pojkar än på flickor i skolan. Det är klart att lärare och andra vuxna inte ska signalera att det är helt normalt med en kultur där tjejer pluggar och killar glider.

Men det verkar inte funka så bra. Och det tror jag inte handlar enbart om resignation och förlegade könsroller i skolan. Det handlar om killarna som skiter i att plugga idag är omgivna av exempel på att det behöver spela så stor roll vad man får för betyg i skolan. De pojkar som sket i att plugga för tio, tjugo och trettio år sedan, växte nämligen i ganska ofta upp till män som ändå fick bättre betalt, högre status och bättre karriärmöjligheter än tjejen längst fram som hade 4, 8 i snitt.

Kanske är det en del av åtgärdsplanen att börja ge de högpresterande tjejerna cred, bra jobb och lön efter insats, istället för att fokusera på hur farligt det är för kvinnor att vara duktiga? Att börja anställa efter faktisk kompetens och utbildning och inte efter diverse föreställningar om att "män orkar mer och är rakare". Inför sådana framtidsutsikter är det nog en och annan kille som skärper till sig, en och annan pappa som säger ifrån och en och annan lärare som ryter till.

Inga kommentarer: