lördag, februari 09, 2008

Jag vill fira min gudstjänst under tak!!!

Detta kanske kan upplevas som stötande för ett folk vars stora favoriter bland psalmer är både Härlig är Jorden och Den Blomstertid, men jag tycker verkligen, verkligen inte om friluftsgudstjänster. Det beror inte på att jag tycker naturen är för vardaglig eller på något sätt ohelig eller ovärdig. Det beror inte heller på att jag tycker det per definition är förkastligt att se Guds verk i naturen. Nej, det beror helt enkelt på att jag tycker naturen är totalt opraktisk som gudstjänstlokal.

Jag vill inte jaga efter agendor och torkdukar som sprids för vinden, se kyrkvärdens ögon slamma igen av pollen eller handha oblater som är alldeles uppblötta av sommarregnet. Jag vill att alla ska kunna höra vad som sägs och kunna sitta bekvämt. Jag vill inte sila myggor mellan tänderna när jag tar emot Kristi blod, jag vill inte att det ska passera traktorer under trosbekännelsen. Jag vill inte frysa eller få solsting eller bli blöt i baken.

Nej, befinner jag mig inom rimligt avstånd från en torr, sval kyrka med tak, ljudanläggning, hörslinga och stiltje, föredrar jag att fira gudstjänst där. Efteråt kan jag gärna dricka mitt kyrkkaffe i utemöblerna eller i skogsbacken, men själva gudstjänsten vill jag fira i därför avsedd lokal.
PS: Läsare som använder Facebook får mer än gärna gå med i min nystartade klubb för likasinnade - Kyrkor är till för att användas.DS

5 kommentarer:

Heléne sa...

För att inte tala om risken för att parkera sig i hundavföring eller råka typ vomera bakom jättesmå träd.

(Skämta inte om sådant Heléne, skämta inte om sådant Heléne, skämta inte om så... Eller jo, för såhär i efterhand Är det kul.)

För att vara lite seriös: Jag håller faktiskt med dig i frågan. Trots att jag är en skogsmulle nästan alltid annars.

Hosanna sa...

Yes! Håller till fullo med dig.

Vem vill förbereda en preikan som ingen här eller sjunga själv eftersom ingen annan kan följa med i vindbruset. *ler*

För övrigt är sjuttiotalskyrkor bäst med breda sovvänliga träbänkar med dynor i orange och brunt ;)

Blyger sa...

Haha! Jag funderar på att gå med i denna grupp!

Miriam sa...

Vomera bakom pyttesmå träd...usch, den hemska dagen hade jag nästan glömt. Men ett pyttelitet franskt träd är bättre att spy bakom än ingenting. Definitivt bättre än en busstoalett iaf.

Liza sa...

Amen!!!