fredag, februari 15, 2008

Frusna funderingar

Vi bor i ett trähus från 1920-talets början. Det kunde vara bättre isolerat, och det värms upp med direktverkande el samt två vedspisar, en Husqvarna i köket och en kamin i vardagsrummet. Det verkar vid första anblicken jättebra och mysigt, och det är det också, de dagar då vi är hemma och kan hålla jämn fart i spisarna under hela dagen. Då fylls huset av en torr och skön värme, som när den väl spritt sig håller sig ganska länge. Gott luktar det också, jag älskar att komma ned i köket på morgonen och höra hur det sprakar och känna hur det luktar ved.
Men allt som oftast är det som idag, nämligen:
*Utomhustemperatur runt nollan samt blåst = kylan kryper in
*Vi har jobbat och därmed inte tänt i spisarna förrän vid 17-tiden sådär
*Veden är kall och lite fuktig och vill inte ta sig.
Så nu sitter jag här, i min stora yllekofta, och småfryser medan maken späntar tändbrändsle. Jag skulle gissa att det är vid pass 17 grader här inne. I köket, där den bästa spisen är, kanske det pallrat sig upp i 19. Fast när vi kommer ned imorgon bitti kommer det ha sjunkit till 15 igen.
Man skulle ha en husalf ...

1 kommentar:

Hosanna sa...

Vi har precis fått bergvärme... och det är ungefär lika illa som att glömma elda i spisen. Värmen släpar efter rejält så blir det kallt under natten får vi det varmt mitt på dagen. Men det gör ju inget. Vi sitter så gärna och huttrar vid kaminen ;)