fredag, november 16, 2007

Öppet brev till rekvisitörerna på SVT

Till de(n) det vederbör:
En präst i Svenska Kyrkan, en sådan som gestaltas i t.ex. Andra Avenyn (karaktären Dennis Hellström), klär sig till vardags i en prästskjorta i svart, blått, grått, vitt eller (i sällsynta fall) randigt, rutigt eller hawaiimönstrat. Det finns dock två färger en präst aldrig använder på sin ämbetsskjorta och det är lila och grönt.
En karismatisk frikyrkopredikant i en liten fristående församling, en sådan som gestaltas i karaktären Jakob i Predikanten, har för det mesta kläder som vi kan kalla civila eller vanliga, alltså ingen präst/pastorsskjorta alls och framför allt inte en lila.
Varför då? Jo, för att lila/vinröd är en färg förbehållen biskoparnas skjortor. Och om ni bemödat er att göra den allra minsta research, till exempel genom att ringa en valfri pastorsexpedition ellr slå på "prästskjorta" på Wikipedia, så hade ni sluppit två riktiga bloopers i era stora dramaproduktioner.

9 kommentarer:

Helene sa...

You go girl!

Blyger sa...

Så sant!!

Monica Olsson Kolkman sa...

Pinsamt pinsamt, SVT!

Anonym sa...

Kunde inte ha sagt det bättre själv!

Hosanna sa...

Du är underbar! Så bra!

Ulrika sa...

hur oalmänbildade är människor var min stora undran när jag såg den lilafärgade skjortan...

Evas blogg sa...

Och jag fattar inte varför präster i filmer eller TV-serier ALLTID har frimärksskjortan på!

Miriam sa...

Eva: Det är lite märkligt, eftersom det nog är vanligare i verkligheten att präster har civila kläder på jobbet än prästkläder civilt så att säga.

Själv har jag alltid prästskjorta när jag är i tjänst, och i princip aldrig när jag inte är det. Byter om så fort jag kommer inom dörren, faktiskt. Tycker egentligen inte alls om saker som sitter åt om halsen, hatar polokragar...:-)

Evas blogg sa...

Förstår vad du menar. Mina prästkompisar hinner inte ens ut genom arbetsrummet förrän "frimärket" åker av.