torsdag, november 26, 2009

Triggerpunkt

Dagen skriver idag om ett fall med en avskedad präst i Finland, och uttrycker sig så här:

"Det hade länge varit känt att Rankinen inte gillar kvinnliga präster... "

Jag vet att det förmodligen bara en formulering. Det är inte alltid så lätt att skriva korrekt och smidigt på samma gång, om ni förstår vad jag menar. Men ändå. Meningar som denna retar mig. Det handlar inte om gillande eller ogillande. Ämbetsfrågan handlar om teologi och om bibelsyn. När man skriver sådär, blir det så ytligt, som om alltsammans handlade om griniga gubbar som inte vill ha några fjantiga fruntimmer i koret, och inte om ett teologisk ställningstagande.

9 kommentarer:

Liselotte Malmqvist sa...

Men inte kan väl skälet för uppsägning varit kvinnoprästmotstånd. Jag, menar, då skulle vi ju kunna sägas upp var och en av oss för lite olika teologiska ställningstaganden. Som vanligt anar jag en berättelse bakom berättelsen. Att det finns någon mer men att media väljer att haka på det som gillas och gäller...

Miriam sa...

Jag tror det var arbetsvägran som var grunden för uppsägning. De schemalade honom med en kvinnlig kollega, han gick inte dit, och sedan fick han kicken. Kan inte känts så särdeles roligt att vara den som användes som projektil, så att säga...

Maja sa...

Hur normupplöst är man är om man läste "schemalade" som shemalade, alltså efter engelskans shemale. Hann tänka att jaha, de klädde ut honom i drag, innan verkligheten kom ikapp, haha.

Miriam sa...

När jag läser en gång till, så måste jag nog ta tillbaka min förra kommentar - det verkar ju på Dagens artikel som om han avskedats av domkapitlet på grund av sin åsikt, eftersom de anser den oförenlig med ämbetsutövning. Men det kanske är bäst att konsultera Kyrkpressen eller någon mer välinformerad tidning.

Bergmans Bryderier sa...

Visst är det många gånger svårt att skriva både smidigt och korrekt. Men med tanke på att ordet gilla även betyder "godkänna", är det väl inte helt fel ändå i det här sammanhanget. Min bibel är för övrigt "gillad och stadfäst av konungen"... ;-)
/Lars

Jonas sa...

Då hans inställning säkerligen var känd så är det ju fel både mot honom och den kvinnliga prästen att tvinga dem fira gudtjänst tillsammans.

Utifrån högsta förvaltningsdomstolens dom, om detsamma skulle bli gällande i Sverige så lär det ju vara en hel del präster - som skulle bli avstängda när de vägra "viga" homosexuella par..eller välsigna ingångna partnerskap för den delen.

Kalle af sa...

Jag bloggade några gånger om fallet Rankinen då det begav sig. Se här: http://karlafhallstrom.blogspot.com/search?q=rankinen

tant llila sa...

Det finns mycket att säga om formuleringar i Dagen! När jag jobbade hade vi tidningen på skolan och då brukade jag läsa den för att så upp adrenalinet!

Miriam sa...

För det allra mesta brukar jag inte ha några större invändningar mot Dagen - den måste givetvis läsas för vad den är (en kristen dagstidning med höga journalistiska ambitoner med starka band till svensk frikyrklighet) men när det kommer till bevakningen av t.ex. Svenska Kyrkan brukar den vara avsevärt mer alert och problematiserade än t.ex. Kyrkans Tidning.

Men som sagt, just denna formulering var ytlig och förenklande.