onsdag, december 19, 2007

Tio teser om julen

1. Jul, jul, strålande jul är kättersk (tillbedjan av "julen" istället för Kristus) och smörig och borde därför förbjudas - eller i alla fall sjungas lite mer sällan.

2. Inget julbord är komplett utan rökt ål.

3. Det är av yttersta vikt att minnas att barnet i krubban växte upp till en man som förändrade världen. Och att mannen som förändrade världen en gång var ett litet barn. Missar man ena halvan blir julen teologiskt meningslös.

4. Att för den goda sakens skull påpeka att julen handlar om gemenskap, familj och harmoni (till skillnad från konsumtion, frosseri och materialism) är att missa målet ännu en gång. Julen handlar om Jesus.

5. Julgranar i kyrkor bör endast dekoreras med ljus. För detta har jag inga teologiska skäl, bara estetiska. Men det är ändå mitt hjärtas mening.

6. Julottans inledande växelsång är bland det vackraste liturgiska partiet som finns. Och den slutar med en så rolig knorr.

7. Trettondedag jul är en härlig dag som firas alldels för lite nuförtiden. Mer guld, rökelse och myrra åt folket!

8. I julgranen bör strikt hierarki råda. Änglar, stjärnor och andra andliga ting högst upp. Tomtar, troll och hedendom längst ned mot underjorden. Däremellan äpplen, kulor, hjärtan och annat inomvärldsligt.

9. Julskinka luktar godare när den är i ugnen dagen än vad den smakar när det väl är dags.

10. Julpsalmerna 429, 128 och 120 förtjänar att sjungas oftare än de gör.


Nu har jag varit nog tvärsäker för idag. Pepparkaksgrisen smakar gott, sängen väntar och det är bara fyra dagar och en natt kvar till julafton....

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hmm... håller med dig på några punkter...

God jul!

Heléne Eriksson sa...

Amen!

Talja sa...

Nummer 123 sjungs för lite!

Heléne Eriksson sa...

Spana in det här, Miriam! =)