måndag, oktober 10, 2011

Filmtips

7 kommentarer:

Jonas sa...

Köpte den för något år sen, riktigt bra faktiskt..och de hade ju lyckats skrapa ihop några skådespelare av rang dessutom..kul också att se salig biskop Bo Giertz i bakgrunden (ej i detta filmklipp).

Hade ju varit kul att ha en Stengrunden 2 och 3 också så de två andra delarna täcks in.

Cecilia N sa...

Scenen hos Johannes i Börsebo såg vi på själavårdskursen och sen kom den på tentan också.

kyrksyster sa...

Christian Arin är bra som den unge tafatte prästen. Såg honom och recenserade honom redan när han spelade Moliere i en skolteateruppsättning 1983. Han är ju uppvuxen i din mors pastorat. Numera tror jag han är på tändsticksteatern i Jönköping...

Johan sa...

Det slår mig emellanåt hur många unga Henrik Savonius det prästvigs i Svenska kyrkan, och jag undrar lika ofta hur det egentligen är möjligt.

Mognad är överhuvudtaget ett sällsynt samtalsämne i de många kyrkliga kretsar jag befunnit mig i. Det är ett krav man kan tälla på prästkandidater, anser jag.

Miriam sa...

Mognad är ett rimligt - och viktigt - krav, det håller jag med om. Men mognad kan ta sig olika uttryck hos olika personer, och hänger inte alltid samman med ålder. Under hela min utbildning, och under mitt prästliv också, är min ålder, och min bristande livserfarenhet, det som jag oftast, och hårdast, blivit ifrågasatt för.

Johan sa...

Jag tror inte att det finns en mognadsmall som man kan passa in i. Däremot tror jag på en minsta möjliga mognad som kanske tar sig bäst uttryck i medvetenhet om Den Andre och att denne har andra erfarenheter än Jag Själv. Och respekt för dessa erfarenheter.

Vid närmare eftertanke, är det när jag mött brist på detta som ögonbrynen höjs. Och det har inte alltid med biologisk ålder att göra.

Miriam sa...

Bra definition av mognad - som faktiskt kan finnas välutvecklad hos en 13-åring lika gärna som den kan saknas hos en 30-åring...