tisdag, mars 08, 2011

Kvinnodag

Å ena sidan är det ju bra med en internationell kvinnodag, eftersom den ger tillfälle att lyfta viktiga frågor som verkligen behöver tas upp, synliggöras och bekämpas, såsom mödradödlighet vid förlossningar, relationsmisshandel, och våldtäkt som vapen.

Å andra sidan för den här dagen med sig en massa saker som kanske inte är lika viktigt - allmänt särartstänkande som går ut på att kvinnor är varma, mjuka och fantastiska så där i allmänhet och/eller offer för allting så där i största allmänhet. Inte allt jag hört i radio i dag har känts som om det främjat jämställdheten direkt. Mer som att idag är dagen då vi pratar om hur synd det är om kvinnor, för att ha det gjort liksom.

Nåväl, jag är inte på mitt mest strukturerade och djuplodande humör idag, som ni kanske märker. Så jag citerar en av mina fiktiva favoriter, nämligen Vita Huset-juristen Ainsley Hayes som säger så här:

"I am a citizen of this country, I am not a special subset in need of your protection. I do not have to have my rights handed down to me by a bunch of old white men"

Och detta är givetvis inte gångbart i alla länder och sammanhang. Men i ett land som USA; eller Sverige för den delen, har hon helt klart en poäng.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Nja, att kvinnor är varma, omhändertagande och mjuka är nog en bild som tack och lov börjar försvinna, om den inte försvunnit helt, en bild som nog bara finns bland människor på 50+ och uppåt. Detta då kvinnor idag precis som män alltid gjort tar för sig lika mycket i arbetsmarknaden / ledarskap, som i val av många partners.

Miriam sa...

Tror du? Jag tycker jag möter den bilden ganska ofta tyvärr, och även bland yugre människor. Och att kvinnor tar för sig/har möjlighet att ta för sig lika mycket som män på arbetsmarkanden/ledarskapsmässigt, vet jag inte om jag håller med om. Det är ju inte direkt så att det finns lika många manliga chefer som kvinnliga, eller att de flesta familjer delar föräldraledigheten lika?