söndag, februari 28, 2010

Gardelliana på Svenska Kyrkans Hemsida

Det är inte ett dugg konstigt att de böcker som Svenska Kyrkans officiella webbplats föreslår som lästips för den som är nyfiken på kristen tro, är Om Gud respektive Om Jesus. Det är välkända, omskrivna böcker, som de flesta har hört talas om, och som är lätta att få tag i. De är dessutom goda exempel på en teologi och en kristendomskritik som just nu är mycket vanlig, och mycket populär, i Svenska Kyrkans officiella sammahang såväl som i det offentliga rummet. Om man därtill vill förstå både den rent svenskkyrkliga, såväl som den ekumeniska teologiska debatten av idag, så är det bra att läsa Om Gud och Om Jesus eftersom de böckerna så ofta används som exempel och som teologiska positionsmarkörer, oavsett om man gillar dem eller ej.

Det konstiga är att de är de enda böcker som rekommenderas för den som blivit nyfiken på kristen tro. Särskilt som författaren själv är föredömligt noga med att påpeka att de är skrivna utifrån Gardells personliga tro och personliga ställningstaganden, med en utsagd vilja att driva sin teologiska och kristologiska linje, ibland i polemik med andra.

Många bloggare har gjort egna listor på böcker som borde vara med på listan - och jag gör likadant och blandat personliga vittnesbörd med apologetik, dogmatik och exegetik.

* Konfirmandböckerna Con Dios respektive Via Mystica. (Visst, de är för 14-åringar och nej, de går inte att köpa i en vanlig bokhandel. Men de är skrivna så alla kan hänga med och med en länk till respektive förlag, så kan den intresserade ändå få sig ett eget exemplar, om man inte har någon församlingsanställd i närheten som kan låna ut)

* Jesus, människa och mer av Bengt Holmberg

*Jesus, Guds hemlighet av Margit Sahlin

* Lilla Katekesen av Martin Luther

*Drabbad av det oväntade av Elisabeth Sandlund

*Evangelium för Gudlösa av Erik Aurelius

* Kristen på goda grunder av Stefan Nilsson

*Credo av Gustaf Wingren

*Kan man vara kristen av C.S Lewis

*Kyrkofromhet av Bo Giertz

* Jag tror på en enda Gud och Vad tror Svenska Kyrkan på? av Markus Hagberg

* Tro - tolv saker kristna är övertygade om av Emmanuel Bäckryd

* Vara kristen - en överlevnadshandbok av Kristofer Skrade

Till exempel. Det finns fler - många fler!

10 kommentarer:

Maja sa...

Hear, hear. Jag håller med.

Gunnel sa...

Miriam skrev:
"Det är inte ett dugg konstigt att de böcker som Svenska Kyrkans officiella webbplats föreslår som lästips för den som är nyfiken på kristen tro, är Om Gud respektive Om Jesus. Det är välkända, omskrivna böcker, som de flesta har hört talas om, och som är lätta att få tag i. De är dessutom goda exempel på en teologi och en kristendomskritik som just nu är mycket vanlig, och mycket populär, i Svenska Kyrkans officiella sammahang såväl som i det offentliga rummet."

Den som är nyfiken på kristen tro bör absolut inte läsa "Om Gud" för ingenting stämmer med bibelns sammanlagda budskap om Guds frälsningsplan genom Jesus Kristus.
(Nästa bok "Om Jesus" ligger oläst)

Om detta är Sv. Kyrkans teologi så är det djupt tragiskt! Jag hängde på låset till bokhandeln den dagen boken "Om Gud" kom ut och tappade sen all respekt för teologi och exegetik.

De unga i svenska kyrkan skulle ha den teologi, som Jonas Gardell har skrev webmaster för bibelsajten.

Om man vill läsa en sammanfattning mot bibelns Gud, så rekommenderar jag Eva Mobergs artiken i Ordfront nr 1 år 2000. "Inga andra gudar" Den är helskärpt för den som vill veta hur icke troende uppfattar Gud i Gamla Testamentet.

Det minsta man kan förvänta sig av Svenska Kyrkans förkunnelse är väl tro på Guds frälsningsplan rakt igenom hela bibeln. Bibeln skall inte plockas isär i småbitar och förvrängas. I varje söndags textförslag hör GT och NT ihop under hela kyrkoåret.

Förklara gärna hur du tänkt med ditt inlägg. Maja har inte läst boken "Om Gud".....(som jag uppfattat det)

Miriam W Klefbeck sa...

Min tanke är följande - inget konstigt i att de är med på listan. De är en så stor del av den samtida (svenskkyrkliga) teologiska debatten, att det faktiskt är bra att ha läst den om man vill veta vad folk pratar om, och hur folk positionerar sig.

Det som är konstigt, och fel, är att de står ensamma. Dels för att de företräder en så personlig, och så öppet avvikande, tolkning av både Gud och Jesus, dels för att de på intet sätt ger en heltäckande bild av kristen tro i teori och praktik.

Däremot kan de, om de läses parallellt med andra böcker, och andra vittnesbörd om vilka Gud och Jesus är, sätta igång tankeverksamheten hos den nyfikne och hjälpa honom eller henne att dels se vilken teologi som håller i längden, dels att själv ta ställning.

Maja sa...

Gunnel: Jo, jag har läst Om Gud, jag tyckte den var tråkigt skriven (det var när den kom för över tio år sedan, jag kanske skulle tycka annorlunda nu).

Din teologi att läsa GT som en profetia om Jesus är inte huggen i sten för SvK, som ju präglas av det akademiska läget. Det är ett sätt att se det, kan man säga, men inte det enda.

www.brefvet.com sa...

Miriam
Alla som reser utomlands någon gång brukar ju använda en hotmail-adress. Jag tar gärna debatten på min Blogg.
http://gunnelsplats.spaces.live.com/ om evangelium.
Idag har jag varit tydlig nog angående Gardells böcker och kyrkans budskap.
Hälsningar
Gunnel

Gunnel sa...

Så skall det stå.Under tio års tid har jag bearbetat varför delningarna skedde mellan SvK, EFS och SMF. Därför hör min Hemsida och Bloggen ihop. Jag hör ihop med mig själv och är hel.

Miriam W Klefbeck sa...

Gunnel, jag ska titta in på din blogg och se om jag har något att tillföra debatten.

Här vill jag bara tillägga en tes som min mormor lärt mig:

"Man måste läsa det som är dåligt, för att förstå vad som är bra."

Dessutom - för den som vill förstå Svenska Kyrkan (som förvisso inte är den enda källan till kristen tro i det här landet....) så är Gardells böcker viktiga. Det är så mycket av den "trendiga" teologin ser ut, det är den teologin och den kyrkosynen som är på frammarsch. Vare sig man är glad åt det, eller ej så är det så. Och vill man vara kristen i Svenska Kyrkans närhet, så kommer man möta den teologiska traditionen. Har man då läst grundtexterna, så att säga, så är man rustad att möta deras uttolkare, oavsett om man vill, eller ej.

Men som sagt - jag rekommenderar hellre alla de andra böckerna på min lista. En bra början är Barnens Bibel, Lilla Katekesen och en konfirmandbok.

Jonas sa...

Ja, varför ska man lägga upp böcker som ju de facto innehåller heresier, som strider mot Svenska kyrkans tro?! Det är klart att dessa böcker kan vara intressanta att läsa ur ett annan perspektiv men då bör det ju stå tydligt på hemsidan att det som står där inte är kyrkans tro. Och som sagt,varför är det inga andra böcker?

Jag skulle vilja komplettera med Stengrunden, klassikernas klassiker, och Kristi Kyrka av Bo Giertz. Den sistnämnda måste dock läsas lite mot bakgrund av situationen då (tänker på kritiken mot Katolska kyrkan och att den ju var väldigt liten i Sverige då när boken skrevs).

Sen tycker jag att Anders Piltz har skrivit många bra böcker och essäer, som ju inte enbart är skriven för en katolsk publik. Och varför inte Ett år med Jesus, Göran Skytte och Bo Brander?!

Rebecca Söderblom sa...

Hej Miriam!
Bara ett förtydligande: när katekumenatssidan lades upp på SvK:s webb så var den fortfarande ofullständig, vilket förstås inte besökare kunde veta. Gardells böcker har aldrig varit tänkta att stå ensamma, och nu är listan utökad. Sidan är fortfarande under uppbyggnad - Martin Lönnebo skriver i "Frälsarkransen" att vi behöver utrusta oss med en god portion tålamod i vår relation med kyrkan. Bra att veta är också att externa webben, till skillnad från intranätet, har den breda allmänheten som målgrupp, inte i första hand kyrkligt anställda eller teologer. Ha det gott! / Rebecca Söderblom, f d projektledare för katekumenatsprojektet

Miriam sa...

Hej Rebecca!

Tack för informationen

Att externa webben vänder sig till den breda allmänheten är jag fullständigt medveten om, det framgår. Så tänkte jag också när jag skrev "min" lista.