fredag, januari 22, 2010

Spindelkvinnor

Jag har den stora förmånen att vara en spindel i ett kvinnligt nätverk. En grupp av kvinnor som tillsammans bildar en sådan där gemenskap som man annars bara läser om, eller ser på film. Där man delar tankar, glädje och sorg, ber för och vårdar sig om varandra - men utan att det på något vis blir sentimentalt, påträngande eller "kletigt" om ni förstår vad jag menar.

Mitt nätverk består av en tämligen brokig samling svenskkyrkliga kvinnor som kommer från olika fromhetstraditioner, sammanhang och platser. Vi är i olika ålder, har olika uppgifter och platser i Svenska Kyrkans liv och verksamhet och vi har också olika syn när det kommer till den så kallade ämbetsfrågan. Några av oss är präster, andra av oss tror inte att Gud kallar kvinnor till präster och några befinner sig någonstans däremellan. Det som fört oss samman är att vi funnit en minsta gemensam nämnare i Jesus Kristus och i våra drömmar, visioner och också i vår oro för Svenska Kyrkan.

Idag har vi mötts och som alltid när jag kommer från en sådan träff, känner jag mig glad, hoppfull och uppbyggd. Ämbetsfrågan må vara ett sår som gör ont, och som många tycks finna någon sorts glädje i att ständigt riva av skorpan på - men dagar som denna står det så tydligt att det finns något annat också. Nämligen en vilja att se på det som förenar istället för på det som skiljer, en vilja att respektera också den tro man inte delar, en vilja att hitta lösningar och framför allt - en tro på att vi i Jesus Kristus faktiskt är ett. Han är vår, och vi är hans.

6 kommentarer:

Gunnel sa...

Hade det gällt kvinnor som företagare heter det "Kvinnor kan" eller hur?
Jag för min del blev bjuden till en grupp av ambisiösa kvinnor för 10 års sen, som är väl förtrogna med New Age-kurser och undervisning och är utövare. Det var och är nyttigt för mig minst sagt.
En gång vågade jag fråga: "Varför skall Kristendomen som religion bort?"
Alla är kristna men inte på mitt sätt enligt en av dom. Konstigt.

Miriam sa...

Inte helt otroligt - fast jag tror essensen i vår grupp snarare är Kvinnor Vill...

kyrksyster sa...

Det låter som ett härligt gäng!

Miriam sa...

Jättehärligt. Bland det bästa som hänt mig i den genren, faktiskt!

Jonas sa...

Jag tycker det låter riktigt intressant och spännande. "Några av oss är präster, andra av oss tror inte att Gud kallar kvinnor till präster och några befinner sig någonstans däremellan."

De som befinner sig däremellan, på vilket sätt och i vilket avseende befinner de sig någonstans däremellan?

Miriam sa...

Kanske ett klumpigt sätt att skriva - några av dem som är inte präster, tror att kvinnor kan vara präster, andra är kanske lite osäkra. Hur som helst är det väldigt roligt och givande!