onsdag, februari 18, 2009

Vad är egentligen en samvetsmask?

Kollegan i grannstiftet fick ett psalmönskemål. I texten till psalm 280 i gamla psalmboken, gnager en samvetsmask. Det låter som ett ganska jobbigt djur. Även i psalm 647 håller den sig framme. Både Lucidor och Wallin tycks ha besvärats av sagda mask. I 1986 års psalmbok tycks den emellertid utrotad. Jag undrar hur den såg ut? Och vilket djur i den själavårdens näringskedja som har ersatt den?

4 kommentarer:

helene sa...

Du har rätt - det låter som en rätt otrevlig liten krabat. Hur den ser ut? Osynlig när man försöker titta rätt på den, och sittande i synfältets utkant eller utom synhåll tror jag att den är mörk, gråaktig och med vassa, vassa tänder.
Faktum är att jag tror inte att samvetsmasken har försvunnit. Den har bara gömts under ett täcke för att vi inte vill konfronteras med saker som är svåra eller självrannsakande. Syns den inte så finns den inte, vet du.
Men nog finns den där - även om den plockats bort ur psalmboken...

Anonym sa...

Nämen i takt med att samvetet dog ut så försvann väl även parasiten, eller :)

Anonym sa...

Kanske den ideologiska strömning som förfäktar apokatastasis panton som objektiv sanning försöker dränka samvetsmasken i relativismens och normlöshetens träsk under befrielseteologisk täckmantel?

Miriam W Klefbeck sa...

Anonym: Intressant tanke! Du får gärna kommentera anonymt, men jag uppskattar om du skaffar ett alias, så att det går att skilja dig från andra anonymer här!