lördag, februari 28, 2009

Chipsen brinner

Det är klart att det är otäckt. Riktigt rejält obehagligt, att någon eller några samma natt sätter eld på inte mindre än fyra matbutiker i samma stad. Det enda positiva med det är väl att det skedde just på natten, så att ingen människa kom till skada.

Ännu obehagligare är hotbreven som cirkulerar och bygg-din-egen-brandbomb-flygbladen, båda från Global Intifada, vad det nu är för något. Polisen har inte något bekräftat samband mellan breven och bränderna, dock, men blotta sammanträffandet är otäckt.

Men att Södertälje skulle vara en stad i kris, som någon uttryckte det i radio igår, tycker jag är för mycket sagt. Butiksägarna mår självklart riktigt dåligt, liksom deras anställda. Säkerhetsåtgärder vidtas överallt och framför allt handlare är extra försiktiga och oroliga. Men för de allra flesta Södertäljebor handlar det inte om några verkliga krisreaktioner, utan om upprördhet, frustration och så lite nyfikenhet. Man är helt enkelt j-ligt lack på folk som inte kan respektera andras egendom och frihet - oavsett vilket motivet är.

Det är klart att det är jobbigt. Men i en tid av allmän begreppsinflation, kanske man ska vara försiktig med vad man kallar det. För en stad i kris är faktiskt något helt annat, och uppiskade stämningar leder sällan till något gott.

Läs mer här och här och här.

Inga kommentarer: