tisdag, juli 26, 2011

Omriktad empati

Egentligen är rubriken lite missvisande. Jag menar nog egentligen utvidgad empati. Men i alla fall:

När saker som terrordåden i Norge inträffar, är vi många som blir berörda. Så där på djupet, så att vi resten av livet kommer minnas just den här helgen, var vi var någonstans när vi fick nyheten (på väg från badplatsen i Ormaryd, i mitt fall) och inte minst så att det som hänt i flera dagar ständigt är närvarande i våra tankar och samtal.

När man blir berörd och upprörd på detta sätt, ligger det i sakens natur att man vill GÖRA något. Man vill inte bara känna, inte bara uttrycka sin empati i tanke och ord eller i förekommande fall böner, utan vill uttrycka den i något konkret. Ur detta behov uppstår ofta manifestationer, namninsamlingar, ljuständningsprojekt, FB-grupper och andra saker i samma stil. Sådant som förvisso sannerligen kan förmedla omtanke, empati och omsorg till de som är drabbade av sorg, smärta och ondska, och som kan mana till eftertanke - men som inte sällan stannar vid våra egna behov att uttrycka det vi känner, och våra egna behov av att så att säga känna med, tillsammans.

I fallet Norge, finns det inte så mycket konkret att göra, förutom att alltid, i varje givet sammanhang i sin vardag stå upp för demokrati, människovärde och rättfärdighet. Men allt som människor kan ge varandra i en kris som denna, det finns faktiskt i Norge. Självklart ska vi innesluta de drabbade där i våra förböner, men den där drivkraften att göra något aktivt, längtan efter att hjälpa som vår empati triggar, den tror jag vi gör bäst i att omrikta till platser och människor där den verkligen gör skillnad.

Som Afrikas Horn t.ex. Svältkatastrofen där är den värsta på åratal, barn svälter ihjäl inför ögonen på sina föräldrar och föräldrar framför ögonen på sina barn. Men våra gåvor, våra insatser, kan faktiskt göra skillnad för de som lever i svält. För de människorna går det att göra något, just nu.

Så, tänd gärna ljus, virtuellt såväl som konkret, för offren för terrorn i Norge. Klicka på olika "gilla"- knappar och visa din empati och ditt stöd. Men ge en gåva till Afrikas Horn OCKSÅ. Låt den välsignelse och gåva som vår förmåga att känna med och för andra människor är, komma fler till godo!

SMS-gåvor kan man ge via flera olika organisationer, t.ex. Svenska Kyrkans Internationella arbete (SMS:a ordet Hunger till 72950) eller Radiohjälpen (SMS:a 50, 100 eller 200 til 72999).

Inga kommentarer: