söndag, december 19, 2010

Var hälsad, Herrens Moder - jag tror du hade stenkoll!

Bilden är lånad hos Z.


Det finns två diken när det gäller Maria. Det ena är att romantisera hennes lydnad och ringhet, att sätta henne på en piedestal av ljuvhet och underdånighet, som en förebild i underkastelse, med den bonusen att kvinnor som har henne som förebild blir ytterst lätthanterliga. Det andra är att svepa in henne i en blöt offerkofta, som utsatt för ett kosmiskt övergrepp och sedan ett liv i oupphörlig förnedring från den patriarkalaste av alla religioner. Typ. Jag generaliserar lite här. Eller ganska mycket faktiskt.

Men jag undrar ändå, varför det verkar vara så otänkbart med en stark och självklar Maria med trygghet och insikt? Som visste precis vad hon gjorde, som sa ja från hjärtat utan att för den skull vara vare sig förd bakom ljuset eller underdånigt lydig. En tonåring med hjärna, hjärta och självförtroende, med en trygg och ömsesidig relation till den Gud som utvalt henne. Som förvisso fick en massa skit från sin omvärld, våldsam och patriarkal som den var, men som ändå gjorde sin grej och vågade vara den hon var - kanske just därför att valet att bli Jesu mor var det enda fria val hon någonsin fick göra, den enda gång hennes åsikt faktiskt inväntades innan omvärlden skred till handling med henne? Dels för att Gud gav henne styrka när hon behövde det, men också för att hon var en stark person i sig själv, med integritet, trosvisshet och helt enkelt lite tonårigt odödlighetskomplex?

För det finns ju alternativa upplägg som faktiskt inte är så långsökta - inte när man ser till tiden och hur det inte sällan går till i Bibeln. Gud hade kunnat sköta all kommunikation via Josef, eller Marias pappa. Han hade kunnat ställa Maria inför fullbordat faktum, eller inte sagt något alls om vem hennes son var, förrän Jesus var på väg till Golgata, i princip. Men så var det inte. Maria är med från början, hon är välinformerad och hennes synpunkter, hur kända de än är av den allvetande, får blir utsagda - för hennes skull, och för vår skull inte minst. Maria är en fullvärdig, myndig människa, som av egen fri vilja står i tjänst för Gud. Sådana är vi alla är tänkta att vara.

2 kommentarer:

Gunnel sa...

Miriam
Bra skrivet igen! Jag önskar att du inte släpper denna viktiga insikt utan utvecklar fakta angående kvinnor i bibeln. Våga ta en debatt i tiden! Våga muntra upp unga tjejer att säga "nej" till att bli utnyttjade och "ja" till Guds stora tanke med oss.
Koppla ihop dina bra inlägg!
God Jul och Gott Nytt
önskar
Gunnel

Miriam W Klefbeck sa...

Tack! Självklart önskar och ber jag att just detta ska hända - men grundproblemet tror jag är att det nu, liksom då, alldeles för sällan respekteras när tjejer säger NEJ. Läser man berättelserna på prataomdet.se, kan man se hur många av de utnyttjade faktiskt sagt nej, om och om och om igen, utan att det respekterats.