torsdag, augusti 19, 2010

Om jag satt i kyrkomötet...

...skulle jag motionera om att man borde byta plats på Alla Själars och Alla Helgons dag, så att lördagen kunde vikas åt minnesgudstjänster och ljuständning och söndagen åt helgonen och högmässa. Det är ändå så det ofta fungerar i praktiken.

Nån som vet om en sådan här motion är på G?

3 kommentarer:

Cecilia N sa...

Men det tycker jag vore en strålande idé.

Att ha ljuständning söndag kväll istället för "kvällen mitt i helgen" är dumt.

Kvällen mitt i helgen passar bättre för alla de som måste resa. Söndag kväll måste man ju åka hem igen för att fara på jobbet morgonen efter.

Marta sa...

Vet inte om nån sådan motion är på g (du kan kolla här), men jag tror tyvärr oddsen är dåliga för en sån förändring. Inte för att det är en dålig idé, jag håller helt med om att det vore en bra ändring, utan för att det var så nyss evangelieboken reviderades och det ju i praktiken är där kyrkoåret är fastlagt (även om det ju formellt står i kyrkoordningen). Det gjordes ju lite justeringar i kyrkoåret i samband med evangelieboken, bl a att Johannes Döparen flyttade från Midsommardagen till söndagen efter.
Men tanke på hur ovilliga kyrkomötet brukar vara att ändra på saker, och särskilt i de kyrkliga böckerna när de inte är uppe för revision, så tror jag tyvärr att det vore svårt. Men värt att fundera över är det naturligtvis. Tror att det finns fler helgdagar man skulle kunna fundera över hur/när de bäst bör firas i kyrkoåret.

Karin sa...

Yes, det ligger en motion i höstens kyrkomöte om detta, från en c tror jag. Men tror knappt att det blir en förändring nu, men förhoppningsvis till nästa evangeliebok.