lördag, augusti 21, 2010

Homeopatisk teologi

Jag vaknade på fel sida imorse. Arg redan från början. Så slog jag på datorn, och blev genast glad.
Detta åt Mäster Abraham på Ad orientem versus som igår introducerade begreppet homeopatisk teologi - alltså "tanken att ju mindre Jesus och bibel vi har i gudstjänsten desto mer potent blir vår mixtur".

Att kritisera sådana kyrkliga tendenser och/eller strategier är inget ovanligt. Dels därför att det finns goda skäl till det - det är jättevanligt, trots att det funkar ganska dåligt på både kort och lång sikt, och dels därför att det är ett smidigt sätt att så att säga framhäva sin egen renlärighet.

Mäster Abraham faller dock inte i den fällan, utan problematiserar och analyserar både den homeopatiska teologin och kritiken mot den, genom att dels vara tydlig med att utövandet av homeopatisk teologi sker med ett på allvar gott uppsåt, dels påpeka att det inte räcker med att prata om Jesus varje dag, för att förkunna evangelium, utan om att man måste löpa linan ut: "Ska Jesus vara i centrum måste vi se, tala och bekänna att det är något annat än att ha det förändrade livet eller kyrklig verksamhet; det är syndernas förlåtelse för Jesu Kristi skull."

Skarpsynt, integritetsfullt och ödmjukt på samma gång. Bästa kyrkbloggen just nu, utan konkurrens!



Alla citat kommer härifrån, såsom sidan såg ut 21-08-10 kl. 10.08




Inga kommentarer: