måndag, juli 02, 2007

Maisie Dobbs

Läs den!!!

Jag har gjort en ny bekantskap. Maisie Dobbs, privatdetektiv och psykolog. Det började som så ofta med ett slumpmässigt bibliotekslån och fortsatte sedan raskt med två pocketinköp. Nu är jag fast.


Maisies skapare Jacqueline Winspear skriver omsorgsfullt och lite återhållet - mycket brittiskt och sympatiskt integritetsfullt utan att det för den skull blir ytligt. Miljöerna och personerna är fint skildrade och både makabra brottsplatser och romantiserade känslostormar lyser tacknämligt nog med sin frånvaro. Det är spännande, dramatiskt men faktiskt inte så där alldeles otroligt. Det finns hittlls fyra böcker: Maisie Dobbs, 2003, Birds of a feather 2004, Pardonable Lies 2005 och Messenger of Truth 2006. De två första finns på svenska och en filmatisering för TV är under produktion.


Basintrigen är följande: Maisie Dobbs är privatdetektiv i trettiotalets London. Med sin gedigna utbildning (Cambridge, sjuksköterska vid fronten under första världskriget och därefter arbete som assistent åt en framstående läkare och psykolog), en lojal assistent som heter Billy Beale och talar cockney samt en alldeles egen röd MG är vare sig seriemördare, misstänkt otrogna hustrur eller önskemål om defintiva dödförklaringar henne övermäktigt. Men hon är samtidigt inte riktigt tillfreds med relationen till sin far, sin slumpmässiga klassresa och sina upplevelser vid fronten, och fast beundrade inte saknas är hon inte beredd att släppa någon för nära.


Vill ni veta mer? Gå in på http://www.jacquelinewinspear.com/books.htm och läs mera!


2 kommentarer:

Maria sa...

Hm. Jag håller med, låter bra. Deckare är faktiskt inte helt illa alltid, det är bara det att jag inte automatiskt vill läsa dem bara för att det är sommar, som så många andra tycks vilja.
Kollar in Maisie, helt enkelt. Tack för tipset!

Emilia sa...

Jag älskar böckerna om Masie Dobbs! Köpte första boken på flygplatsen innan jag for iväg till Turkiet. Jag låg fastklistrad i solstolen med boken i handen :) Ska snart börja läsa "Med lätta bevis", längtar!