torsdag, juli 19, 2007

Att sätta sig själv på den moraliska tidslinjen...


Igår gjorde jag semesterns första expedition till Gnesta Bibliotek och lånade en stor trave med böcker, mest romaner men också en populariserad avhandling (tror jag det är) om svenska veckotidningars frågespalter från 1950-talet till nutid. "Ett rum för råd och tröst" heter den, och författaren heter Gullan Sköld.

I alla fall, med stort intresse och en hel del fniss har jag plöjt igenom alla upptänkliga versioner av "brevet till hjärtespalten ". Frågorna om sexualitet är de som återkommer oftast och de som utvecklas mest. Först handlar det om huruvida det är passande att den manlige vännen sover över (Svar: Nej, det är inte alls passande och det vet ni nog själv") för att sedan mest beröra samtidiga orgasmer, analsex och dylikt. (Svar: Allt är OK om du vill själv).

Och här kommer min personliga insikt: Jag har mer gemensamt med spaltföreståndarinnorna från 50-60-talen än med dem från min egen tid. Typ - man ska inte ha sex med någon förrän man är ordentligt vuxen och det är faktiskt att rekommendera att vänta tills man är gift. Folk som tjatar om sex och hotar att lämna en om man inte ställer upp är inte bara ingenting att ha, utan de är löjliga, infantila och respektlösa. Och nej, man ska INTE vara otrogen NÅGON GÅNG! (sedan är det klart att allt kan hända, man kan predika mot synden tills synden är begådd och sedan finns bara förlåtelsen - men som princip...)

Så nu vet ni - jag är en moraltant från 50-talet. Men det känns rätt OK ändå.

2 kommentarer:

~Karin Långström Vinge~ sa...

Själv tycker jag inte att det är 50-tal att hävda att otrohet är fel. Det är lika illa i vilken tid det än sker.

Liza sa...

I grunden håller jag med - men det kan jag för att jag själv gått lite vilse emellanåt. Moraliska argument håller enbart i relation till en förlåtande Gud. Problemet i kyrkans historia är ju att många har männen varit som fördömt och förstört kvinnors liv med moralpekpinnar - utan en förlåtande Gud.

En syn där moralen har använts i patriarkatets tjänst sas.

Men i grunden håller jag med - sex är för vuxna människor som kan sa ansvar för sig själv och andra. Och otrohet är inget att föredra men händer tråkigt nog och det beror nog oftare på dåliga äktenskap och vår tids "kick" kultur skulle jag tro.