måndag, april 04, 2011

Det är ju jätteroligt ju

bilden är lånad från Högskolan i Gävle

Jag läser Dagen och tycker mig ana en lätt förebrående ton i intervjun. Som om annonsen för lärarutbildingen per automatik skulle innebära att Högskolan i Gävle antingen inte vet om att det faktiskt inte slutar riktigt så, eller bara vill ta billiga poäng (som dessutom inte ens är kul) på kristendomens bekostnad. Och vari desperationen skulle bestå fattar jag faktiskt inte - annonsen utmålar ju knappast religionslärarämbetet som särskilt glamoröst liksom.

Men, precis som den tålmodige kommunikationschefen Johan Ahlgren säger, så är syftet något helt annat - nämligen att med glimten i ögat påpeka att genomsnittssvenskens kunskap om kristendomen (och religion i allmänhet) kanske inte är så där enorm, och att det därför är viktigt med behöriga lärare som vet att visst, han dog, men inte riktigt på slutet och dessutom var han bara död ett tag.

Till skillnad från en del andra annonser med kyrklig tematik (som Ballerinakex vid nattvardsbord och annat trams) så är det här en smart annons som faktiskt inte är ute efter något annat än att få fler människor att bli kunniga religionslärare och därmed ge svenska elever koll på vad kristendomen och andra religioner egentligen handlar om. Det borde ju räknas som respekt för kristendomen, snarare än något annat, så jag ser verkligen ingen anledning att uppröras eller snörpa på munnen. Tvärtom - för en gångs skull är det nån annan än kyrkorna själva som uppmärksammar att religionskunskaperna i det här landet är rätt kassa på sina håll. Alla som har haft konfirmander vet vilken skillnad en bra SO-lärare kan göra. Mer sånt och alla blir glada!

5 kommentarer:

Emil sa...

Håller med, annonsen var både rolig, och bra!

Andreas Holmberg sa...

Instämmer! (Det borde Dagen också ha kunnat göra, fast intervjun var i o f s inte direkt aggressiv).

Talja sa...

Utmärkt bild och utmärkt analys!

Peter sa...

Det riktigt skumma är dock ordet behöriga. Sverige behöver kunniga lärare, inte nödvändigtvis de som gått de vanligen mediokra lärarhögskolorna.

Miriam sa...

Andreas - nej, aggressiva var de ju inte. Lätt förebrående som sagt.

Peter: Kunskapen är viktigast, det håller jag med om.