onsdag, oktober 06, 2010

Enkel och komplicerat

Vissa saker med det som skedde i Storkyrkan igår, ter sig för mig väldigt enkla. Som att biskop Eva i sak har alldeles rätt när hon talar om människovärde och demokrati. Som att SD avslöjade sig storligen när de tog åt sig så till den milda grad.

Andra saker är faktiskt inte lika glasklara. Som till exempel att riksmötets öppnande innehåller en gudstjänst i Svenska Kyrkans ordning, när Svenska Kyrkan faktiskt nu för tiden bara är ett av många samfund i Sverige.

Eller att ta upp politiska demonstrationer, som faktiskt inte är så där alldeles okomplicerade ur ett demokratiskt perspektiv, i en predikan vid ett sådant sammanhang.

Eller att skilja mellan sin nästas åsikter, och sin nästas person - det gjorde biskopen förvisso, men det är inte enkelt. Särskilt inte i ljuset av Jesusordet " Men jag säger er: älska era fiender och be för dem som förföljer er; då blir ni er himmelske faders söner. Ty han låter sin sol gå upp över onda och goda och låter det regna över rättfärdiga och orättfärdiga."

Eller att biskop Eva såväl som andra blandar ihop lag och evangelium - att älska sin nästa som sig själv i handling och sanning och att därmed inte göra skillnad på människor, det är gott och det är rätt, och det är kristet - och det hör till lagen. Evangelium handlar om att Jesus är Kristus som dött och uppstått för att världen ska leva. Också detta evangelium påverkar hur vi som kristna ska se på varandra - hur kan jag förakta eller förskjuta någon som min Herre gett sitt liv för - och jag hade tyckt om, ifall både lag och evangelium tydligare hade funnits med i biskop Evas predikan.

5 kommentarer:

Anonym sa...

En mycket god analys! /ErikJA

Anonym sa...

Kanske trots allt bra att en del invalda i Sveriges lagstiftande församling blev påminda om Lagen ?

Personligen tror jag den påminnelsen var mycket nyttig om än så smärtsam att en del valde att inte lyssna...

Kristina

Jonas sa...

Jag tycker att det var fel av SD att lämna under Brunnes predikan, men jag har en viss förståelse för att de gjorde det och det är av en enda anledning: att Brunne nämnde demonstrationen; allt annat är av sekundär betydelse. Det kvittar vad demonstrationen hade för officiellt syfte när det ändå var SD och deras företrädare som blev kritiserade, förlöjligade, förtalade med mera. Och det av kommunistiska gudsförnekare, bland andra. Denna gudtjänst var inte vilken som helst, då är det extra viktigt att Brunne inte säger något som kan tolkas - som kritik åt någon riktning. Hade hon inte nämnt demonstrationen så hade det inte kunnat tolkas som kritik mot SD.

Intressant analys angående lag och evangelium får studera predikan mer ingående.

JohannaV sa...

Ytterligare en svenska kyrkans företrädare som sällar sig till hatmobben.

Jonas sa...

JohannaV, du syftade väl förstås på Brunnne och inte mig?!