måndag, juni 15, 2009

Storasyster goes moraltant

Innan du börjar läsa och eventuellt blir arg: Jag är FÖR preventivmedel. Big time.

Gratis preventivmedel och subventionerade dagen-efter-piller kan förmodligen sänka aborttalen något, och hjälpa fler unga människor till ett ansvarsfullt sexliv. Ett abortregister hos Socialstyrelsen kan förmodligen hjälpa till att sätta in adekvata insatser för att minska oönskade graviditeter och aborter. Det Anders Millton föreslår kommer säkert inte göra någon skada, om det genomförs. Tvärtom.

Men det är faktiskt ett perspektiv som saknas i diskussionen. Nämligen det om att det finns ett mycket effektivt sätt att undvika att bli gravid vid en tidpunkt i livet då man inte önskar det, tillsammans med en person man inte vill ha barn med. Nämligen att låta bli att ha sex när man inser att så är fallet.

Människan är inte slav under impulser och känslor. Vi kan liksom välja när vi parar oss, och med vem. Vi kan resonera rationellt kring det och vi kan förutsäga eventuella följder. Men det är inte enkelt. Förutom våra egna hormoner och attraktioner, så finns det så mycket annat som påverkar oss. Till exempel vad alla andra gör. Vad alla andra säger att de gör. Vad som står i tidningar och vad vi ser på TV. Vad experterna uttalar sig om. Och där, i det offentliga rummet, finns det en klar obalans när det kommer till de olika alternativen när det kommer till sex och preventivmedel. För där är grundförutsättningen att alla är sexuellt aktiva. Det är heller ingenting märkligt att ha många partners. Att det faktiskt är ett alternativ att avstå, det nämns i princip aldrig. Inte heller att de höga aborttalen faktiskt speglar inte bara inställningen till preventivmedel, utan inställningen till sex över huvud taget.

Det är uppenbart att regeringen anser att de höga aborttalen är ett problem. Ska man lösa ett problem, måste man våga se hela bilden. I det här fallet betyder det att man måste våga problematisera den sexuella kulturen och de vanor och beteenden som den uttrycks i. Man måste våga föra in begrepp som avhållsamhet och återhållsamhet i debatten - inte för att moralisera och kontrollera, utan för att påminna sig om att de faktiskt finns som alternativ. Billiga, säkra och effektiva alternativ, som jag tror att många sexstressade unga män och kvinnor skulle tycka det var rätt skönt att få höra talas om någon gång ibland. Som omväxling, om inte annat.

16 kommentarer:

Rolf Ström sa...

Du är då klok!

Liselotte Malmqvist sa...

Men dilemmat är ju att när man börjar föra den här diskussionen, att det inte är okej med oänskade graviditeter, att ma omedelbart blir stämplat som fundamentalistisk abort motståndare. Ta shymans debatt, (påhopp) mot Roland Utbult) att bara för att man ser problematisken med de oänskade graviditeterna så likställs man med fundamentalistiska kvinnoförtryckare. Detta handlar om ett samhällsansvar frpån alla olika håll, att vi måste veta vad vi gör, ta ansvar för det och ta konsekvenserna av det, vare dsig vi väljer att avsluta ett liv elle inte. men veta att vi faktiskt ställs inför det. Det är lättvindigt att få abort idag, jag menar inte att det ska vara svåret, men det borde inte vara lika lättvindigt att från början bli gravid... Vi tar ghelt enkelt väldigt lätt på livet, i livets alla skeden...

Miriam W Klefbeck sa...

Jag håller med - den här debatten är fullständigt bakbunden av inverterad moralpanik och den behöver befrias snarast.

Talja sa...

Ska vi diskutera risker så kan vi diskutera tillgången på alkohol, även för minderåriga.

Anonym sa...

Du är en mycket klok Storasyster!

Karin Borgström sa...

Storasystrar, go!
Moraltant? Knappast.....
Obekväm sanningssägare? Möjligen....
So go for it!

Miriam W Klefbeck sa...

Karin - tillgången på alkohol och kulturen kring alkoholkonsumtion är en ännu angelägnare fråga och dessutom hör de ihop.

lalouve sa...

Och jag som inte vill ha barn alls, med någon, ska jag avstå från sex fram till klimakteriet..?

Miriam W Klefbeck sa...

Nej, det menar jag inte. Men det är ett av dina alternativ, bland flera andra. Man kan ju använda dem parallellt, så att säga

annebelle sa...

Bara det att man måste gardera sig och ironisera lite över sin ståndpunkt (moraltant etc) visar hur bakbunden man är i den här diskussionen om man vill visa alternativ - som du gör här. Väldigt bra inlägg.

helle sa...

Tack för ditt inlägg!
Tycker oxå att det är konstigt att det här ska vara så kontroversiellt. Det är ju faktiskt sant att man slipper en massa lidande om man inte utsätter sig för risken med oönskade graviditeter, sjukdomar mm. Den mest effektiva metoden är avhållsamhet (om man nu kan kalla det för metod). Vem tror vi att vi skyddar genom all denna mediehysteri och normalisering av "fri sex"? Inte är det unga kvinnor i alla fall! Det är smärtsamt att genomgå en abort och något man får leva med i hela livet! Det är inget lättvindigt, hur gärna vi i vårt samhälle vill göra det till det. Det är kanske dags för oss kvinnor att tala sanning, en sanning som kostar något. Vi gör det inte för vår egen skull, vi gör det för alla de unga tjejer och killar som finns därute och masspropageras med en väldigt ensidig bild av sexualitet, kärlek och tillit! Det här är inte att vara moraltant, det är att visa kärlek och omtanke!

med kärlek!
helle

Miriam W Klefbeck sa...

Helle: Tack!

Miriam W Klefbeck sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Monica O Kolkman sa...

Brukar säga: ha inte sex med någon du inte kan tänka dig att bilda familj med.

Men du uttrycker det ännu bättre.

Klokt, som sagt.
Det behövs nog att någon goes moraltant med jämna mellanrum.

20-årig tjej sa...

Efter den sanningssägarlek jag var med i igår på midsommarfest är jag säker på att vad vi unga inte behöver är en kyrka som befriar genom att säga att allt är okej (som om folk nu hejdade sig p g a religiöst förtryck). Många tycker redan att (nästan!) allt är okej. Det är en annan typ av befrielse som behövs. Som oskuld känner man sig som en utomjording. Svenska kyrkan ska stödja trofasta relationer oavsett kön, påstår ärkebiskopen. Jag är inte emot homosexualitet eller sex utanför äktenskapet (i vissa fall) men låt oss tala mer om vad det innebär med "trofasta relationer".

Ville egentligen mest bara säga tack för ditt inlägg!

Talja sa...

Det här var bra länge sen du skrev men jag läste igenom tråden och ville tillägga en sak. Att sex kan leda till oönskade graviditeter är ett problem även för killar! Åtminstone kommentarerna verkar vinkla detta till ett "tjejproblem". Jag känner minst två killar som så att säga blivit lurade att bli pappa på grund av att desperata och djupt orättvisa tjejer påstått att de ätit p-piller fast de inte gjort det. Det låter absurt, nästan som en dålig avskräckningshistoria, vilket det inte är. Jag skulle vara mer rädd för graviditeter om jag var kille för det är i slutändan kvinnan som väljer om det görs abort. Att ha sex med en kvinna, särskilt oskyddat såklart, är att leka rysk roulette med spermier om man inte vill ha barn!