tisdag, augusti 07, 2007

Min barndoms hjältinnor - som står sig

De bästa flickbokshjältinnorna

- for ever-

och jag VET att bara en är svensk med det skiter jag i!

1. Laura Ingalls

2. Emily Byrd Starr

3. Anne Shirley

4. Madicken


Igår, när vi bar ute med båten, tog jag med mig Emily som sällskap (se föregående post). Under gårdagskvällen och under dagen idag har jag läst resterande böcker i serien (de är inte så långa och jag har läst dem förr och nej, jag har inte gjort ett vettigt handtag på hela dagen. Det är så trevligt, trädgården luktar torrt gräs och tallkåda, jag är smutsig om fötterna och läser flickböcker och dricker saft. Givetvis läser jag de upplagor som från början tillhört min mamma och moster - utgivna på Gleerups förlag på 50-talet. Nu när jag är klar med Emily funderar jag på att fortsätta med Anne. Eller Laura. Jag får se hur jag gör.


3 kommentarer:

Hosanna sa...

... och jag som är en duktig bokslukare har missat precis alla de böcker du räknade upp. Kan däremot kontra med en sk hjältinna som saknar både talang och integritet - Annika Bengtzon. Kvinnor som skiter i sina barn, lever farligt och kissar i duschen imponerar föga på mig ;).

Nej, fram för bahytter, livkläden och ett vårdat språk! *ler*

Miriam sa...

Kissar hon i duschen! Blä! Det var det äckligaste jag hört idag! Mina hjältinnor (med undantag för Madicken) kissar inte alls.
Trots att det finns 12 böcker om Laura, 8 om Anne och 4 om Emily så går de inte på toa en enda gång. Emily kräks lite en gång, men det är också det enda...:-)

Hosanna sa...

Hehe...ja, det låter ju onekligen som riktiga hjältinnor för inte ska de behöva besudla sig med kroppsutsöndringar och anant.