torsdag, februari 08, 2007

Bara sport, bara sport, bara massor utav sport...

Torsdagar är bra dagar i mitt liv. Tre tidningar till frukost, en lagom lång sovmorgon (börjar 09.00) och sedan Kyrkis, sopplunch, EmQl och så veckomässa på det. Ibland även konfirmand-gryn. Och sedan kan jag hämta ut maken från syföreningen på vägen hem, laga mat och mysa i soffan till Veronica Mars och Medium.
Nog för att det är ett I-landsproblem att en av komponenterna till denna trevliga dag falerar, men anledningen gör mig desto surare. Veronica Mars utgår nämligen ikväll, till förmån för hockey. Vilket är ett av tusentals exempel på att sport (som har en majoritet av vuxna, manliga tittare) nästan utan undantag slår ut allt annat i TV-tablån. Barnprogram, ungdomsprogram, film, kulturTV - inget kan gå före en hockeymatch, en friidrottsgala, en skidstafett. Och det som retar mig, är att de program som ställs in eller flyttas, oftast är sådant som typ Veronica Mars. Inga jättehöga tittarsiffror, men bland dem som tittar är majoriteten unga tjejer. Alltså är det inte tillräckligt viktigt för att kuna konkurrera ut sporten. Och även om många tjejer också tittar på sport, tycker jag detta så uppenbart är ett tecken på icke ifrågasatt könsmaktsstruktur - sportvärlden domineras av män, sport på hög nivå involverar mycket pengar. Alltså är den viktig. Alltså ska allt som är ivägen bort.
Ytterligare exempel på detta fenomen fick jag igår. Min step-up-grupp fick nämligen sluta tidigare för att två innebandylag skulle spela match i samma hall. Och trots att ledarna kommit överens om det, var tränaren tvungen att avbryta i passet för att påminna oss om att vi minsann skulle vara ute senast halv. Behöver jag påpeka att step-uparna är uteslutande kvinnor och innebandylagen män?

3 kommentarer:

Blyger sa...

"hämta ut maken från syföreningen" ? Har du honom där om dagarna? ;-)

Miriam sa...

Nej, men han går dit nästan varje torsdag. Och när jag kommer från tåget och går in för att säga hej, säger tanterna:
-Nu ska Markus gå hem!

Blyger sa...

:D