tisdag, januari 24, 2012

När man är sjuk hinner man reta sig på småsaker...

...och när man blir frisk orkar man blogga om dem. Så, här kommer en lista på ord och uttryck som jag INTE GILLAR. Väl medveten om att det är ett fritt land och folk uttrycker sig olika och menar olika och ja, ni vet.

1. Processer.

Såvida vi inte pratar skeenden i en fabrik, där man processar mat, eller sånt som sker i domstol, så tycker jag vi undviker ordet. När grupper av människor sägs gå igenom processer, kan man lika gärna kalla det för konflikter, för det är oftast det som det egentligen är fråga om när man börjar prata process, men det törs man inte säga. Eller utveckling, för det händer också rätt ofta. När vi talar om inre processer för enskilda, kanske vi helt enkelt skulle kunna säga livet? För ibland händer det saker. I livet.

2. "Vi är gravida"
Kvinnor blir gravida. Det är en medicinsk term för den kroppsliga delen av processen (sorry...) innan ett barn föds. Livskamrater där den ena parten är gravid, de väntar barn. Eller ska få barn. Eller ska bli föräldrar. Tre jättebra, naturliga uttryck som visar att detta är något man har tillsammans. "Vi är gravida" låter bara konstruerat. Hur inblandade båda parter än är i att graviditeten existerar.

3. Kränkt
Det är klart att människors värde och värdighet kränks alldeles för ofta  - i krig, diktaturer, fattigdom, våldtäkter, misshandel, mobbing och annat psykiskt förtryck. Men väldigt ofta används ordet kränkt i situationer där ord som "ifrågasatt", "förolämpad", "förbigången" eller "provocerad" vore avsevärt mer adekvata. Om inte annat, så av respekt för de människor som verkligen blir kränkta.


Så, det var dagens gnäll. Bidra gärna med era egna stör-ord så listan kan bli längre! Lovar att återkomma med uttryck som jag gillar vid senare tillfälle!

4 kommentarer:

Talja sa...

Billiga priser. Jag skulle aldrig i livet betala ett öre för själva priset. Det finns billiga varor och låga priser.

Inåtperspektiv.

Motivationskonto.

Utanförskap. Alltså det som sägs ha drabbat oss loosers som, för alltid eller under en tid, inte är produktiva.

Talja sa...

Skaffa barn.

"Vi ska bara kolla pricerunner.se om var man beställer dem billigast. Vi förväntar oss förstås leverans inom 3-5 arbetsdagar och full returrätt."

annebelle sa...

Vi har nog samma favorithatobjekt bland uttryck. Särskilt ogillar jag "vi är gravida" och "kränkt". Men det finns en del kyrkiska begrepp att reta sig på också. Att *alla* (nåja) avslutar sina brev och mejl med "allt gott" till exempel. Eller att allting ska vara "gott" t ex goda samtal och goda möten. Haha, man kan verkligen reta sig på mindre saker än de viktiga, trots att man inte är det minsta influensasjuk. ;)

Helena sa...

Däremot gillar jag när man avslutar brevet med "Frid"! Det är något vi önskar oss och varandra för sällan!