fredag, oktober 09, 2009

Spikmatta?


Ebbas Mamma är en skarpsynt kvinna som inte går på vad som helst, vilket jag som är mer godtrogen ofta har nytta av. När jag tittade nyfiket på en av alla spikmattor som florerar i handeln just nu, påpekade hon att det faktiskt finns flera likheter mellan reaktionen man sägs få på en spikmatta, och reaktionen hos en människa som skär, eller på andra sätt skadar sig själv. Den självförvållade smärtan distraherar från den inre smärtan, stressen eller obehaget, samtidigt som den får endorfin och adrenalin att rusa runt i kroppen - vilket ger en avslappnande och uppiggande effekt. Men ska det verkligen behöva göra ont att slappna av? Jag är tveksam. Men fortfarande lite nyfiken. Nån av mina läsare som har provat?

3 kommentarer:

Signe sa...

Jag har provat och gillar den, det gör rätt så skönt-ont och lurar bort den riktiga smärtan i som jag haft i ryggen för en stund. Sen kanske inte den är så fantastisk som det verkar i reklamen.

~Karin Långström Vinge~ sa...

Bloggade om min shaktimatta för ett tag sen. Den funkar. :)

Sophia B sa...

Till viss del har Ebbas mamma en poäng men också helt fel.

Spikmattan har jag inte prövat, men väl zonterapi och akupressur som teorierna som mattan bygger på och det är för att göra en lång historia kort skillnad på smärta och smärta.

Zonterapin/akupressuren kan, men måste inte göra ont och slutar framförallt göra ont så snart kontakten med din kropp upphör. Vilket inte kan sägas om rakblad.

Jag brukar få hjälp med migränproblem och trycket som används är att jämföra med en handskakning, men applicerat på framförallt ansikte eller fötter. Vid migrän gör det rejält, men skönt ont och när jag mår bra känns det inte alls. Som en kroppsegen migräntablett.

Så visst är det samma system som sätts igång i kroppen, men skillnaden är att den kinesiska metoden trots smärta inte orsakar skada.

Mattan har jag som sagt inte prövat, men principerna som den bygger på gör det definitivt.