lördag, mars 10, 2007

Filmtips i fastetidIgår hyrde maken och jag "Shooting Dogs" från 2005, en film som utspelar sig på en skola i Rwanda i april månad 1994. Alltså strax före och i början av folkmordet på tutsier. Historien är baserad på verkliga händelser och inspelad på den plats där hundratals människor sökte skydd hos FN-trupper som inte hade mandat att ingripa och som därför lämnade dem att slaktas av milisen. Det är den bästa film jag sett på länge, även om mer initierade personer förmodligen tycker den ger en förenklad bild av historien. Det är en utmärkt film att se i fastan, personligen eller tillsammans med konfirmander/ungdomar, eftersom den tar upp både lidandet, offret, sakramenten och Guds närvaro i lidandet på ett starkt och tydligt sätt.


Huvudpersonerna är en katolsk präst i 60-årsålder, fader Christopher (John Hurt), som bott i Afrika i 25-30 år och den unge läraren Joe (Hugh Dancy), som relativt nyss anlänt till Rwanda. Filmen skildrar, förutom det historiska skeendet, hur de båda vita männen reagerar på det som sker runt omkring dem. Hur de slits mellan att stanna kvar tillsammans med de människor de lever tillsammans med och att följa med evakueringen ut ur landet, hur de brottas med tankar om Guds närvaro, sitt uppdrag som kristna och sin rädsla för att själva dö, kroppsligen och själsligen.3 kommentarer:

Heléne sa...

Igår fick jag veta att du haft gudstjänsten i m-fred i söndags, hade verkligen velat gå..jag gillar ju dina gudstjänster! Hoppas att du kör favorit i repris snart! Jag saknar dig.
Kram

Anonym sa...

Det var kalas att vara tillbaka i Mariefred, jag hoppas också jag får titta in igen snart! Om du vill får du gärna hälsa på mig i Södertälje! Saknar dig och Mariefred också!
/Miriam

Heléne sa...

Jag vill jättegärna hälsa på dig i södertälje!