söndag, februari 26, 2006

Kärlekens offer

Fastlagssöndag, strålande sol, snö, två minusgrader, perfekt skidföre. Bara en lapphund som aldrig sett skidor förr (så går det när de exporteras till Småland) hade invändningar mot en lång skidtur. Men han vande sig och slutade skälla på stavarna efter en stund.

Var på gudstjänst i Nässjö kyrka före skidduren. En eftertänksam, liksom lite poetisk predikan om kärlekens offer, som försatte i alla fall mig i kärleksfull fastestämning. Jag blir så glad när någon vågar tala om offer som någonting gott och bra, även när det sägs i eftertänksamma ordalag så är det inspirerande att få det utsagt, det som man upplever. Både Jesu offer och det vi själva offrar när vi vill leva i hans efterföljd. För även om nåden är gratis, är dess konsekvenser i hjärtat inte sällan desto mer krävande.

Fastan är min favoritperiod på kyrkoåret, just därför att den som kombinerar försoningsteologi med solidaritet. Med korset i centrum blir solidariteten mer meningsfull och angelägen. Lutherhjälpens fasteinsamling (www.lutherhjalpen.se) är årets viktigaste kollekt och därför är det extra bra att den varar i sex veckor. Och så alla de vackra psalmerna, inte minst.

Inga kommentarer: