"En sådan samling får dock inte rymma religiösa inslag som bön,
välsignelse, trosbekännelse, predikan eller annan form av förkunnelse.
Det är därför inte tillåtet att ha en adventssamling i kyrkan om prästen
förmedlar religiösa budskap."
Så skriver Skolverkets Anna Ekström och Claes-Göran Aggebo i gårdagens DN , apropå adventssamlingar på skoltid i kyrkorum. Jag blev tvungen att läsa två gånger. Att inte be tillsammans med, välsigna eller uppmana barnen till att stämma in i trosbekännelsen vid en skolavslutning, eller en adventssamling, tycker jag är helt rimligt. Att inte predika är trots allt det mest praktiska i sammanhanget.
Men "annan form av förkunnelse"? "förmedla religiösa budskap"? Vad är det? Eller snarare - vad i sammanhanget är det INTE? Ett litet barn av Davids hus hör ju solklart dit. Liksom Advent är mörker och kyla, Hosianna, Nu tändas tusen juleljus. Kan en präst - eller vilken kristen människa som helst - förklara varför man tänder ett ljus varje söndag, utan att förkunna? Kan man förklara vad ordet advent betyder utan att förmedla ett religiöst budskap? Kan man visa en julkrubba? Svara på frågor om vad bilder och skulpturer föreställer? Berätta jultomtens historia? Fira Lucia? Eller är det säkrast att hålla sig till människovärdet (vad nu en kristen människa grundar den tanken på...) eller vänskap och inte kommentera adventsljuset över huvudtaget? Det känns som att en adventssamling, eller en julavslutning enligt Skolverkets riktlinjer antingen blir en uppvisning i att driva en dold agenda, eller en samling som handlar om helt andra saker än de som ligger bakom dess existens.
Man behöver bara ta ett myrsteg, ett pyttesteg, bakåt, för att se hur motsägelsefullt det är. En samling i en kyrka kan aldrig vara helt fri från religiösa budskap - själva rummet är ju fullkomligt nedlusat med dem. Sångerna är skrivna i religiöst syfte, ljusen därinne tänds av religiös övertygelse. Om inte är religiösa budskap är OK på en avslutning, är inte avslutning i kyrkan OK. Det är egentligen helt självklart. Även i ljuset av traditionerna, och arvet från enhetssamhället. Man kan inte både äta pepparkakan, och ha den kvar.
Jag tror att Skolverket egentligen vet det. Men de vill inte reta upp alla som, av diverse skäl, tycker att det är fint att skolbarn firar advent i kyrkan. Så, de ger sin halvtuggade pepparkaka till de enskilda skolorna och församlingarna i stället, och hoppas att vi ska lösa saken åt dem. Diplomatiskt? Kanske. Eller fegt?
7 kommentarer:
Hej!
Hittade ditt inlägg på lustiga vägar. Vill bara säga att jag verkligen delar din åsikt och att jag hoppas att Sv Kyrkan slutar vara så flata mot den sekulariserade allmänheten. som medlem i kyrkan tycker jag verkligen INTE att det är OK att kyrkan blivit ngn slags samlingslokal vilken som helst som lånas ut till den som önskar. Och att prästen blivit en slags kitschig symbol som föväntas viga, döpa och välsigna utan att nämna det gudliga för mycket.. Tack för bra text!
/Kattis
Humanistiska Skolverket förgriper sig på sina elev er rent intellektuellt.
Bryt mönstret och bjud in till skolavslutningsprogram i varje kyrka. De elever som vill får komma dit och höra Julsånger,träffa "kändis" pepparkakor och saft. MM. Kort sagt gör något!!!
Fegt av dem. Här kör vi på som vanligt, men så bor vi ju på landet med och dit når inte skolverkets långa armar.
Man vet inte om man ska skratta eller gråta. Skolverket gör som strutsen, sticker huvudet i sanden. Fru generaldirektören sa i en intervju att Den blomstertid som kommer och Stilla natt m.fl psalmer får man sjunga. Vad då? " de skola oss påminna Guds godhets rikedom". Och alla våra symboler som kanske talar bättre till barn än tusen förkunnade ord.
Saken är mycket enkel: staten är sekulär, det är inte kyrkan. Skolan vill ha ett stämningsfullt rum, kyrkan har ett sådant. Då infinner sig ett val för kyrkan, antingen tillgodoser man det behovet och tänker som när man bjuder hem någon som inte tål något, man avstår från att bjuda på det, eller så säger man hos oss bjuds detta, du får välja om du vill deltaga. Men nu är inte de inbjudna barn som frivilligt kommer utan de kommer som en del av skollplikt dvs som elever. Då kan de komma som studiebesök alternativt inbjudna att se en pjäs typ " så här gick adventsamlingar till förr" och ombes komma i tidsenlig klädsel. Slutsats: 1 erbjud frivilliga samlingar utanför skoltid 2 bjud in till historiska spel 3 avstå . / Magnus Olsson
Ps eller, för tydlighetens skull, anpassa efter staten och skollagen, avreligiösiera stunden vad gäller verbala inslag, och se det goda i att ungarna finns i rummet och därmed tillgodogör sig det och förknippar det med något gott. Vilket val som skall göras kan diskuteras som allt annat. / Magnus Olsson
Neka skolor tillträde, skolorna är inte medlemmar, det är bättre att bjuda in elever och föräldrar och församlingsvis ordna luciatåg och jul-kul till den lokala kyrkan och församlingshemmet, utskick till barn och föräldrar i november för att ta ut deltagare och funktionärer, sedan offentlig allmän inbjudan att komma och titta och äta en lussebulle.
Skicka en kommentar