måndag, juli 31, 2006

Sommarspekulationer

Idag har det regnat, vilket jag sett fram emot både länge och väl. Och eftersom Gud har humor började det ösa ned när Sarro, mamma och jag befann oss halvvägs på den långa skogspromenaden och alltså hade vid pass tre kilometer hem. Låt oss säga att jag blev blöt. Jättespännande ljud från skorna...

Nu är det alltså Kårarp som gäller i några dagar. Har avverkat halva semestern nu, mestadels med att vara hemma och göra ingenting. Tänkte sammanfatta min sommar med några listor. Jag gillar sådana.

5 Badplatser jag besökt i sommar:
1. Kyrkbadet, Sillen (avskilt)
2. Västerljung, Sillen (långgrunt)
3. Bergabadet, Bergasjön (bäst)
4. Åbynäs, Östersjön (Vågor)
5. Badberget, Mälaren (otrevliga sällskap på klipporna runt om, annars underbart)

5 trycksaker som låg på bordet under en vamlig semesterfrukost:
1. En SvD (vi har bytt från DN efter en livslång relation. Känns lite konstigt)
2. En Amelia (kvalitets-slask)
3. En SPT (dåligt med skvaller så här års)
4. Mördad av misstag av Mary Higgins Clark(läskiga sagor för vuxna)
5. Mitt liv som det blev av Georg Henrik von Wrigt (maken ska skriva uppsats)

5 sorgliga saker som hänt under semestern:
1. Kriget i Libanon
2. Pär och Lisa har flyttat
3. Jag har fått två fotvårtor
4. Markus har fått en inflammation i foten
5. Bilen har lidit av sviterna av ett felvänt bränslefilter

5 roliga saker som hänt under semestern:
1. Melanchthon har blivit moster till Sokrates, Simba och Kasparov.
2. Markus har köpt en cykel
3. Svärfar Micke har fyllt 60 år
4. Maken har fått ut sin vice-pastors-lön
5. Valet i Kongo

måndag, juli 17, 2006

SEMESTER

Nu har jag haft semester i ungefär två dygn och jag har redan:

städat (1 gång - svärföräldrarna kom i söndags morse)
badat ( 3 gånger)
grillat (2 gånger)
plockat smultron (2 gånger)
tvättat (4 maskiner)

Under semstern planerar vi att besöka följande platser:

Stockholm
Strängnäs
Sigtuna
Kumla
Eksjö
Norrtälje
Tallin
Tarrtu
Mölndal
Ljungby

Fast första veckan ska vi bara päsa hemmavid. Nästan.
Jag har ingen dator hemma, så bloggandet kan nog tänkas blir något mer sporadiskt under de kommande fyra veckorna. Just nu är jag i Postillan (makens past.exp.) och snylt-surfar lite, men eftersom jag redan ser tecken på semesterbrytande runt omkring mig (han sorterar jobb-relaterade papper) så ska jag inte göra det till någon vana.

torsdag, juli 13, 2006

Vill ni förresten läsa något bra och roligt?

Gå hit http://faderjonatan.blogspot.com/2006/07/tonne-bekkestad.html och läs Jonatans beska kommentarer kring fallet "hur naken får en meterolog vara".

Min egen kommentar är den, att om TV4 fortsätter sända Paradise Hotel som är ett hån mot vad allt vad respekt och mänsklig värdighet heter, så ska de inte komma och få moralpanik över ett bröst som man nästan kanske ser för mycket av. Men exploatering av människors kroppar och känslor kanske bara är OK när man själv tjänar pengar på det?

tisdag, juli 11, 2006

Skrämmande men sant

Ikväll börjar det äntligen! Ingen sommar utan Barnaby och Scott! Ska hedra deras återkomst men en påse sockerreducerat gelégodis.

Jag missade P1:s Gräns i lördags. Idag har jag tagit del av programmets innehåll på nätet och uppmanar alla läsare att göra detsamma. http://www.sr.se/cgi-bin/P1/program/artikel.asp?ProgramID=2594&Artikel=890006 En både intressant och deprimerande läsning men inga direkta överraskningar heller.
(En kuriös överraskning var att en av journalisterna bakom programmet var min lärare i svenska i åk 9. )

För övrigt stark semesterlängtan. Den hektiska försommaren med läger, praktikanter och upprepade eksemattacker börjar ta ut sin rätt, jag är så trött så att parkbänksgänget på gågatan skrattade och ropade: -Det var en trött liten präst! när jag passerade imorse.
Och det var ju helt riktigt. Sanningen ska göra oss fria...

torsdag, juli 06, 2006

En dröm har gått i uppfyllelse!


Efter åratal av hemlig längtan fick jag igår kväll äntligen delta i en omgång av "Så ska det låta" med psalmer! Mina ödmjukaste tacksägelser till sommarpraktikanterna som ordnade det hela. Att mitt lag vann båda omgångarna gjorde inte saken sämre...

En annan rolig sak är denna lilla virtuella vård-och-omsorg-skola som jag snyltat från gudsvågern Martins blogg. Definitivt en utmaning för oss som är i själavårdsbranschen... www.parapluesch.de

Där kan man få trösta denna lilla rädda krokodil om man vill och klarar det... Själv hade jag nästan ihjäl honom med elchocker, stackars liten.

onsdag, juli 05, 2006

Tips!

För dagen tre tips. Två bad, en bok.


Tips nr 1. Badplats.
Bergasjön ligger strax utanför Mölnbo åt Järna-hållet. Sväng av väg 57 strax efter "samhälle börjar"-skylten. Följ grusvägen tills den tar slut. Bergasjön är en brunvattensjö som trots vattnets tvivelaktiga färg är mycket ren. Det finns två bryggor, gräsmatta, lekplats, klippor, toalett (inte dass utan en sådan man kan spola på) och på onsdagar våffelservering i Fristastugan som ligger intill. Mycket barnfamiljer, men klipporna brukar bjuda en viss frid åt den som så önskar. Enda minuset är måsfamiljen som kretsar runt, gör sin behov och allmänt ser onda ut. Jag vet att de var där först, men lite gästfrihet kan man väl visa även om man är mås.

Tips nr 2. Badplats
Sjön Sillen är jättestor och sträcker sig mellan Gnesta och Vagnhärad, ungefär. Vid Vårdinge Kyrka finns en liten, liten vik där en vänlig människa rensat bort vassen och troligen också lagt i sand. Man tar sig dit medelst bil, som man lämpligen parkerar på kyrkans parkering. Därifrån går en liten stig genom skogen nedför backen. Själva stranden har rum för max fem sällskap och består av gräs och en liten sandremsa. Inga som helst faciliteter, men kyrkan vid parkeringen är öppen 9-21 och har både ljusbärare, toalett och andaktsro att erbjuda. Vattnet är klart och ganska svalt, det är ganska långggrunt och vacker utsikt till andra sidan sjön.

Tips nr 3. Bok
"Part of the furniture" av Mary Wesley.
Mary Wesley dog 2002 och det var stor skada. Hon började skriva skönlitterärt när hon var 70 år och denna hennes sista bok är den absolut bästa av en serie mycket brittiska, mycket säregna och mycket underhållande romaner. Även denna bok har en intrig som när man beskriver den låter tämligen osannolik, men när man väl läst tre rader på första sidan tycker man allt som följer därpå är fullkomligt rimligt. Och det ÄR det också när man tänker efter. Bara inte så värst vanligt eller konventionellt.

tisdag, juli 04, 2006

Predikan - till sist kom den!

Hade som jag skrev i förra veckan total predikoblockering. Men så vips, efter fyra halvdana försök och ett sånt där klockrent helt apropå-samtal om tro med min mellanchef, så lossade det i lördags. Här är den:

Precis så här bra är det. Dagens texter, trots att de är tillkomna i vitt skilda sammanhang med många års mellanrum, beskriver alla någonting som är riktigt, riktigt bra. Alldeles underbart, för att tala med Askungen. Så är en söndag mitt i sommaren, får vi ta emot texter som verkligen uttrycker det underbara med den kristna tron och det hela avslutas med Jesu uppmaning: Gläd er med mig! Därför ska temat för dagens predikan vara Tre bra orsaker att vara glad!

Den första orsaken vi ska stanna vid, är själva Bibeln. Guds Ord i Bibeln är en ofrånkomlig del i en kristen människas liv. Det är därifrån vi hämtar berättelserna om de händelser som ligger till grund för vår tro, det är genom att läsa i den som vi får dela upplevelsen av tron på Kristus med de människor som faktiskt själva mötte honom, med de människor som utgjorde den allra tidigaste kristna kyrkan. Mycket finns det i den som vi inte förstår. Många gånger är det våra olika förståelser av bibelordet som skapar splittring och sår i kyrkans kropp, och inte sällan använder själafienden sig av lösryckta bibelord eller förvrängningar för att skada människor och driva dem ifrån Kristus. Men så länge vi ändå vänder tillbaka till Bibeln i tro på och hopp om att dess innehåll ska ge oss det som vi behöver för att orka leva och våga dö. För det är ju trots allt genom de ord som Gud har givit oss i Bibeln som vi får kunskap om hurdan Han är. När vi läser profeten Mikas ord om hur Gud som helst av allt vill förlåta, kastar alla våra synder i havets djup, då får vi tro och känna att detta gäller också oss och våra synder, att vi har en grund till vårt hopp och vår längtan.

Den andra orsaken, som vi inte skulle veta mycket om, om det inte vore för Bibeln, är Jesus Kristus själva. Hans person, allt som han är och gör, hans liv och hans gärningar, alltsammans är när man tänker på det, skäl nog för att glädjas i djupet av sitt hjärta. Jesus är det yttersta beviset på Guds kärlek, på hur Hans strävan efter gemenskap med de människor som han skapat inte känner några gränser. I Jesus kom Gud hit till jorden, levde våra liv och dog vår död, för att vara med oss och för att vi alltid skulle kunna få vara med honom. Hans lidande och död skedde inte därför att vi hade älskat honom tillbaka eller någonsin kommer att kunna göra det tillräckligt. Nej, det skedde därför att Gud älskade oss så mycket att Han inte kunde stå ut med att se hur vi satt fast i klorna på själafienden, på ondskan i och utanför oss själva. Därför erbjöd han sin egen son i lösen – om du släpper dem så får du mig istället. Och eftersom Jesus är Gud och Gud är grunden för all existens på jorden, så är det inte konstigt att ondskan med triumf antog erbjudandet. Desto konstigare, men desto underbarare, är det faktum att ondskan inte kunde hålla kvar Jesus i döden, utan blev så slagen och sårad att den var tvungen att släppa honom och se hur hans öppnade vägen från döden till livet, ingenting till evighet. För det kan vi verkligen vara glada – för alternativet vore ju att denna världens elände och svårigheter vore det enda vi hade att vänta oss.

Den tredje och sista orsaken att glädja sig idag, är att allt det som texterna berättar om, allt det som Jesus är och allt det som vi erbjuds att tillsammans med kyrkan över hela världen tro på, det gäller dig och mig personligen. Det är våra synder som Gud vill kasta i havets djup. Det var för oss och för vår fiendskap med Gud som Jesus dog, och det är för att hämta hem oss han ska komma tillbaka. Det bortsprungna fåret, det som Herden släpper allt han har för händerna för att leta reda på och som han blir så fantastiskt glad när han hittar, det är du och det är jag och det är alla våra bröder och systrar runt omkring oss. Därför får vi glädjas med Jesus, över vår egen räddning såväl som över andras. För det är det han vill ha i gengäld av oss, att vi kommer till hans bord sådana vi är, precis som syndarna och tullindrivarna, visar vårt behov av honom och vår oförmåga att klara oss själva och att vi gläds när vi inser att han inte håller det emot oss, utan istället finner sin största glädje i att befria oss, upprätta oss och förlåta oss. Det är detta vi firar när vi firar vår högmässa tillsammans idag, i glädje över att vi är Guds barn, över att vår nästa är Guds barn och över att alla människor som ännu inte låtit sig finnas och bäras hem av herden också får bli det när de vill. Därför är det ingen allvarlig, sorgsen söndagsförmiddag i Överenhörna – det är en glädjens fest. Lite lågmäld, lite eftertänksam, ganska svensk – men likväl en fest!

Budskapet i Bibeln, budskapet om Jesus Kristus är inte enbart en abstrakt tankekonstruktion eller en krävande moralkodex – nej först och främst är det ett budskap till varje människa om att Gud så älskade världen att han utgav sin ende son, för att var och en som tror på honom inte ska gå under utan ha ett evigt liv. Låt oss därför visa vår glädje och stolthet över att vara kristna, visa för oss själva, för varandra och för världen utanför att vi gläder oss med Jesus Kristus över att Gud finns, att Han vill vara med oss och har ordnat det så underbart att vi får vara det jämt, om vi så själva vill.
Amen!